Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Googleägarna säljer succérobotarna

Miljontals människor såg Boston Dynamics robot-videor på nätet. Nu lägger ägarbolaget Alphabet ut företaget och dess robotar till försäljning.

Googles ägarbolag, Alphabet, blev i februari världens högst värderade företag. En av de mest omtalade sakerna inom Alphabet har varit Boston Dynamics robotar. I februari publicerades en video som visar upp robotarna och hur de fungerar och beter sig i olika situationer. Videon har i dag setts över 14 miljoner gånger.

DN när de besökte företaget tidigare i år skrev tech-redaktören Linus Larsson:

"Där finns några av världens mest avancerade robotar, den smartaste artificiella intelligensen och forskning för att hindra åldrande." 

Samtidigt som robotarna i videon intresserade människor världen över pågick förhandlingar om Bonston Dynamics framtid. Alphabet ska ha gått igenom olika företag som de äger och huruvida dessa kommer att leda till inkomst. Det beslutades då att Boston Dynamics inte var troliga att producera en säljbar produkt inom de närmaste åren, enligt Bloomberg Business.

Nu läggs företaget ut för försäljning av Alphabet, cirka tre år efter att ha köpt det. Toyota Research Institute och Amazon.com Inc ses som potentiella köpare i dagsläget.

Det påstås även ha funnits spänningar mellan Boston Dynamics och den övriga robotsatsningen hos Alpabhet, enligt Bloomberg Business.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.