Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-27 03:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/googles-avhoppare-vill-starta-egen-kvantdatorfabrik/

EKONOMI

Googles avhoppare vill starta egen kvantdatorfabrik

John Martinis var med och lyfte Googles kvantdatorsatsning, men sedan april 2020 är fysikern en fristående forskare på området. ”Det fanns ett glapp mellan vad jag ville och vad Google ville” säger han till DN.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Han tog Google till ledarpositionen i kampen om kvantdatortekniken. Sedan skar det sig mellan John Martinis och tech-jätten.

Nu är han en fristående kraft inom ett av världens hetaste forskningsområden och bistår bland annat det svenska kvantdatorprojektet på Chalmers i Göteborg. Men för DN avslöjar Martinis att han funderar på att starta eget.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 27 november!

Alla artiklar gratis fram till 27 november, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.