Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Googles Greg Corrado: Gör AI tillgängligt för alla

Googles AI-forskare Greg Corrado anser att det är viktigt att tekniken bakom om artificiell intelligens blir mer tillgänglig.
Googles AI-forskare Greg Corrado anser att det är viktigt att tekniken bakom om artificiell intelligens blir mer tillgänglig. Foto: Niklas Meltio

Vad händer när tekniken har utvecklats så snabbt att det inte längre går att skilja på ett samtal från en människa och en maskin? DN träffade Googles expert på artificiell intelligens, Greg Corrado, i Helsingfors för att tala om utvecklingens för- och nackdelar.

”Jag skulle vilja boka en damklippning åt en klient den 3 maj” 

”Okej, ge mig en sekund”

”Mm-hmm” 

Klippet på Youtube där Googles vd Sundar Pichai visar en demoversion av den nya röstassistenten Duplex har närmare två miljoner sidvisningar. Roboten som ringer ärenden låter så verklig att det är svårt att skilja rösten från en människas. I samband med uppståndelsen kring klippet uppstod en etisk diskussion om hur mottagaren i framtiden ska kunna skilja på människa och robot. 

– Det var feedback som vi var lättade över att få. För tre år sedan var det uppenbart att ett samtal kom från en robot. Då behövdes inget tecken. Det märktes direkt, säger Greg Corrado, som är AI-forskare på Google. 

Som medgrundare till Google Brain Team är han en av hjärnorna bakom teknologin som används för Google Assistant, som den röststyrda assistenten kallas. 

I arbetet leder han ett flertal forskningsprojekt inom maskininlärning på Google och han var företagets representant när Vita huset bjöd in storbolag för AI-diskussion. Han liknar intåget av artificiell intelligens med när datorerna kom.

– När teknologin når en arbetsplats förändras arbetets natur. Vi kommer att använda den för att den adderar värde, säger Greg Corrado.

Gränsen mellan verkligt och artificiellt måste inte alltid markeras, enligt Greg Corrado. Som exempel nämns att det vid specialeffekter i filmer är det mindre nödvändigt än i nyhetssammanhang. Däremot krävs att samhället känner till vilka förändringar som väntar, anser han. 

– Vi måste förstå att det är möjligt att retuschera ett foto eller att efterlikna en röst. Med tiden blir vi bättre på att känna igen de här sakerna. Med en öppen diskussion minskar risken för överraskning när tekniken används, säger Greg Corrado. 

Teknologi som gör nytta och är lätt att använda kommer människor att ta till sig, enligt Greg Corrado. 

– Snart kommer du tro att en dator är trasig om du inte kan prata med den, säger han.

De moraliska dilemman som uppstått kring AI kan enligt Greg Corrado jämföras med andra milstolpar i utvecklingen som förändrat människors beteenden. 

– Jag tycker inte att vi har hanterat internet perfekt och jag tycker inte att vi hanterar mobiltelefoner perfekt. Men jag tror att de flesta människor i dag känner att fördelen överväger nackdelen med att ha de här teknologierna, säger han. 

Att lämna AI i händerna på vinstdrivna amerikanska jättar som Google, Amazon och Facebook samt kinesiska Tencent och Alibaba har fått forskare och företagsledare att höja varningsflaggan. Di skrev om detta i veckan. Vad som är i företagens intresse passar inte nödvändigtvis med världsbefolkningens bästa, lyder kritiken. Samtidigt finns även moraliska betänkligheter om hur tekniken ska användas bland anställda på it-jättarna. På lördagen kom nyheten om att Google avslutar sitt AI-samarbete med den amerikanska militären efter protester från anställda.

Tesla-grundaren Elon Musk har beskrivit AI:s snabba utveckling som ”ett existentiellt hot mot mänskligheten”. Han anser att lagstiftningen måste föregå den tekniska utvecklingen. 

Greg Corrado tror att kunskapsspridning är lösningen. 

– Det är viktigt att de här teknologierna lärs ut brett och inte bara är i händerna på några få. Jag tror starkt på att de här teknologierna ska spridas och bli demokratiska, säger Greg Corrado. 

Som konkreta exempel på hur Google arbetar med detta nämns att kurser inom maskininlärning som utbildat företagets interna ingenjörer har gjorts tillgängliga externt. 

Varför ligger kunskapsspridningen i Googles intresse? 

– Det finns alltid fler bra idéer än vad en organisation har resurser till att fullfölja. Google kan inte på egen hand prova allt. Att främja innovation generellt kan skapa en kraftfull cykel. Det behöver inte omedelbart vara bra för affärerna för att det ska tjäna det större perspektivet som är att göra information mer tillgänglig och användbar, säger han. 

Greg Corrado anser att det är viktigt att människor från alla sektorer förstår vad teknologin är kapabel till och vilka begränsningar som finns. 

– Mänsklig fantasi göds av inspiration som är driven av kontext och behov. Folk från olika miljöer i olika delar av världen kommer att se olika möjligheter och ha olika källor till information. Om vi inte gör teknologin brett tillgänglig kommer vi sluta med ett enda perspektiv på hur den kan användas, säger han.

Röstassistenter är vanliga i amerikanska hem men har hittills inte funnits på svenska. Under 2018 ska en svenskspråkig version av Google Assistant lanseras. 

Greg Corrado om...

Att robotar kan bli smartare än människor...

– Vad maskiner gör är att lära sig känna igen mönster, men det är bara en liten del av vad det är att vara intelligent. De saknar sunt förnuft,  förmågan att resonera och emotionell intelligens. Det är lång väg att gå mellan vad maskiner är kapabla att göra i dag vad som ingår i självinlärning eller utforskning. Det finns olika åsikter men enligt mig är det långt borta. 

 

Uppgifterna robotar kommer att ta över... 

– AI-kommer att hjälpa till att automatisera repetitiva sysslor som inte behöver kreativitet eller social interaktion. Det är skillnad på vad som är möjligt och hur den används. På mitt kontor har vi en maskin som gör kaffe om man trycker på en knapp. Ändå föredrar jag att gå till en barista som gör kaffet manuellt. Det är samma sak med bilar. Jag älskar att köra bil men skulle kanske sätta den på självkörande läge om jag hamnade i bilkö.

 

AI och lagstiftning... 

Med all teknologi finns en passande nivå av reglering och att upptäcka det bästa sättet att reglera teknologi tar tid. Det tar ett tag att förstå hur man reglerar flygplan för att säkerställa att de är säkra och trovärdiga. Samma sak gäller för andra teknologier också. Och jag tror att det kommer att ta lite tid för transportbyråer att förstå hur vi hanterar en självkörande bil. 

 

Vilka frågor om AI som är viktigast att diskutera... 

En av sakerna som är viktigt att ta ställning till är hur teknologierna ska bli tillgängliga för andra sektorer, som nya entreprenörer, uppfinnare och personer som är allmänt intresserade. Jag tror att vi just nu är i ett läge för att kunna göra verktygen tillgängliga och försöka utbilda människor i hur man använder dem. Vi har fått en bra start men behöver hålla farten uppe och expandera för att göra teknologin så demokratisk som möjligt. 

 

Fakta.

Artificiell intelligens - datorer som uppvisar en form av efterliknad mänsklig intelligens. 

Maskininlärning - Maskiner som lär sig bli smartare utifrån data.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.