Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/goran-persson-foreslas-bli-styrelseordforande-i-swedbank/

Ekonomi

Göran Persson föreslås bli styrelseordförande i Swedbank

Göran Persson föreslås som ny ordförande i Swedbank.

Valberedningen kommer föreslå tidigare statsminister Göran Persson som ny styrelseordförande i Swedbank, meddelar banken på söndagskvällen.

”No comments”, skriver Göran Persson i ett sms.

Rätta artikel

– Vi är oerhört glada över att kunna föreslå Göran. Det är en bra person på många sätt med en lång meritlista. Jag tror han kan bli väldigt bra för Swedbank, säger valberedningens ordförande Lennart Haglund till DN.

– I det läge banken är i nu, med diskussioner om penningtvätt och annat, tror jag Göran är rätt person att komma in och ta en ledande roll, säger han.

Valberedningen ska även komma med förslag på fler nya namn till styrelsen, och när det arbetet är klart kommer de be styrelsen att kalla till en extrastämma för beslut.

Bland Göran Perssons meriter finns posten som socialdemokratisk finansminister 1994–1996 och därefter statsminister fram till 2006. Han har varit ordförande i Sveaskog och är nu ordförande i LKAB samt sitter i Ålandsbankens styrelse.

Om han godkänns som ordförande kommer han enligt ett pressmeddelande från Swedbank ”att lämna de uppdrag som behövs för att han ska kunna fullgöra sitt uppdrag i Swedbank på bästa sätt”.

Göran Persson vill inte ge några närmare kommentarer. ”No comments”, låter han hälsa i ett sms till DN via LKAB:s kommunikationsdirektör.

Enligt Swedbank kommer Persson finnas tillgänglig för kommentarer i samband med styrelsens extrastämma. Om han godkänns tar han över som styrelseordförande efter Lars Idermark, som lämnade posten tidigare i april.

Läs mer:

Dan Lucas: Bankens chefer har ännu inte förstått problemet

Kvinnorna som kan städa upp i Swedbank