Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Göran Persson om #metoo: alkohol en aspekt som inte betonats nog

Göran Persson.
Göran Persson. Other: Anna-Lena Mattsson

Göran Persson har avverkat sina första sex månader som styrelseordförande i LKAB. För DN kommenterar han Sveriges klimatansvar men berör även vågen av sexuella trakasserier som avslöjats efter Metoo-kampanjen.

– När väl spriten kommer in i sammanhanget då tycks människor tappa omdömet fullständigt, säger Göran Persson.

Före detta statsminister Göran Persson fanns på plats när Svemin, branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige, presenterade sin nya klimatsatsning. Ambitionen är att Sverige ska ha världens mest klimatsmarta gruvnäring, och bakom satsningen står bland annat Boliden och LKAB.

– Det här kan vara Sveriges största bidrag till att bekämpa klimatförändringarna, säger Göran Persson som i mars utsågs till styrelseordförande i LKAB.

I en bransch som präglas av stora kontrakt och långa processer ligger en stor kraft, säger Göran Persson:

– Det kan ta lång tid men det är få gånger som jag har upplevt en bransch som så entydigt bestämt sig för att gå i en riktning. Det är väl som en atlantångare, när man väl har vänt det hela och börjar få upp farten då blir den oerhört kraftig, säger Göran Persson.

I ett tal som räcker 45 minuter pratar Göran Persson om Sverige i stort och betonar han är stolt över sitt land, en stolthet som inte påverkas av den senaste tidens avslöjanden i samband med Metoo-kampanjen.

– Också där kan man säga att jag är stolt över Sverige för det är säkerligen inte bara här i Sverige det händer, men det är bara här som vi diskuterar det. Det är ett bra uttryck för vårt land.

Om näringslivet säger Göran Persson kort och gott att det handlar om människor.

– Jag tror inte att det är annorlunda där än vad det är på en tidningsredaktion, det är jag säker på. Det är människor som är präglade av miljöer, traditioner, fördomar och allt möjligt dumt och tokigt.

Alkohol är en aspekt som inte betonats nog i debatten om metoo, anser Göran Persson.

– När väl spriten kommer in i sammanhanget då tycks människor tappa omdömet fullständigt, det är alldeles uppenbart.

Göran Persson säger att han saknar den politiska hetluften varje dag, men att han inte vill ha det tillbaka.

– Det är väldigt slitsamt. Nu följer jag det från sidan, avslutar han.

Läs mer: ”Lärare utsätts av kollegor, chefer, föräldrar och elever”

Läs mer: #ickegodkänt - 3853 lärare kräver stopp för sexuella trakasserier

Läs mer: ”Inte ens i vår bransch är vi befriade”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.