Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Göran Persson vill knyta kronan till euron

EU behöver gemensamma skatter och Sverige måste på något sätt knyta kronan till euron. Det anser tidigare statsminister Göran Persson som idag höll ett längre tal om utvecklingen i EU där han slog an en betydligt mer entusiastisk ton än tidigare.

Tidigare statsminister Göran Persson talade när TCO idag på förmiddagen arrangerade en konferens om utvecklingen i Europa.

På flera punkter har förändrat sin syn på det europeiska samarbetet. Som statsminister var Persson till exempel bestämd motståndare till alla former av EU-skatter. Nu anser han att EU på något sätt måste få ”egna resurser”.

– Det kan till exempel ske genom bolagsskatterna. EU kan ta de första procenten av en gemensam bolagsskatt. Sedan kan medlemsländerna lägga på nationella delar ovanpå. Irland kanske vill ha en lägre nationell del, Sverige kanske en högre, sade Göran Persson.
Momsen kan byggas upp på motsvarande sätt, anser Persson. De första procenten av mervärdesskatten kan gå till EU och resten vara nationell.

Det viktiga, hävdar Persson, är att EU får en egen budget som inte är beroende av utdragna förhandlingar mellan medlemsländerna där alla stater har vetorätt. Som statsminister argumenterade han för motsatt ståndpunkt.

Sverige bör också ”definitivt” vara med i valutasamarbetet, tycker Persson. Euron är här för att stanna, hävdar han och tror att Sverige kommer att tvingas knyta kronan till euron på ett eller annat sätt.

– Vår valuta behöver skydd. Det kan också ske på det sätt som Danmark eller Schweiz har gjort.

Också när det gäller EU:s övergripande utveckling var Göran Persson idag betydligt mer entusiastisk än tidigare. Han tecknade en mycket positiv bild av utvecklingen i EU sedan Sverige blev medlem för snart tjugo år sedan.

– Det finns en väldig kraft i samarbetet. I Sverige älskar vi att tala om problemen, men låt oss inte blunda för framgångarna.  

För att göra något åt arbetslösheten och andra svårigheter behövs mer gemensam politik, anser Persson. Därför tror han att både EU-parlamentet och kommissionen kommer få stärkta roller framöver, vilket innebär en tydligare federal utveckling.

– Det där har jag tidigare inte tyckt om, men jag vore dum om jag inte ser vad som sker.
En ödesfråga för Sverige och världen är klimatet och där behövs EU, anser Göran Persson.

– Det kommer inte att gå över av sig självt. Vad människan har skapat av problem ska människan se till att lösa.

Efter seminariet utvecklade Göran Persson sina resonemang för DN.

– Jag har alltid varit anhängare av euron. Jag ändrar inte min egen uppfattning, sa Göran Persson.

Han är oroad för den svenska industrin.

– Jag är djupt oroad för den svenska basindustrin. Titta på boksluten som kommer. Titta vad trängda de är. När väl stålverket har stängt ner och pappersbruket är nedlagt - då är det borta. Svensk framtid står och faller på hur vi kan utnyttja våra egna råvaror - skogen och malmen. Det måste vi se, annars är vi dumma.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.