Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Gotländska företag anklagas för storskaligt köttfusk

Kravmärkt kött från svenska gårdar, eller en blandning av svenskt och importerat kött?
Kravmärkt kött från svenska gårdar, eller en blandning av svenskt och importerat kött? Foto: Anders Wiklund / TT

Ditt kravmärkta svenska kött kan i själva verket vara en blandning av svenskt kött och importerat kött från Tyskland och Nederländerna. Livsmedelskontrollen vid Stockholms stads miljöförvaltning har kommit fusket på spåren, rapporterar Aftonbladet på nätet.

Det är två livsmedelsföretag på Gotland som pekas ut, Gothemsgården och Gotland K&D. Hundratals ton kött kan det handla om, som spritts över hela Sverige och falskt saluförts som kravmärkt svenskt kött. Fusket misstänks ha pågått under flera års tid.

”Under bara sex veckor i slutet av 2015 såldes 23 ton utländskt kött som ´svenskt kött´ till konsumenter i hela landet. Dessutom såldes 9 ton kött som kravmärkt trots att så inte var fallet”, skriver Aftonbladet, med hänvisning till uppgifter från Stockholms stads livsmedelskontroll.

– Det blir hundratals ton på ett år och det är enorma kvantiteter. Vi har aldrig stött på ett sådant omfattande systematiskt fusk tidigare, säger Daniel Selin, avdelningschef vid livsmedelskontrollen, till tidningen.

Myndigheten beskriver en hantering där svenskt kött köpts in av det ena bolaget, för att sedan ha blandats med utländskt kött från det andra bolaget. Därefter ska det ha sålts som ”svenskt kravmärkt kött”.

Företagens ägare bestrider att det ska handla om något fusk, men medger att det blivit fel, att ett misstag skett under den aktuella tidsperioden. Ansvariga uppger för livsmedelskontrollen att man ”varit försumliga i rapportering och journalföring”.

Miljöförvaltningen vill förbjuda företagen att sälja och producera livsmedel. Frågan kommer att tas upp på nästa sammanträde med miljö- och hälsoskyddsnämnden, som hålls den 2 februari.

– Företagen har lurat sina kunder, grossister och andra. Det är extremt allvarligt och kastar en skugga över hela svenska köttindustrin, säger Daniel Selin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.