Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-16 19:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/gral-om-loftesbrott-under-debatten/

EKONOMI

Gräl om löftesbrott under debatten

Moderaterna anklagar regeringen för att ha mörkat sin politik inför valet. Men finansminister Magdalena Andersson slår tillbaka:

”Jag skulle vara försiktig med att prata om löftesbrott”, säger hon.

I den pågående riksdagsdebatten om vårbudgeten gick Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson till angrepp mot regeringen och Magdalena Andersson.

– Man kan tycka olika i politiken och respektera varandras åsiktsskillnader. Men det blir mycket bättre om man säger före valet vad man tänker göra efter valet. Det blir dåligt i politiken när det ena laget presenterar vad vi tänker göra och står för det hela vägen fram. Det andra laget säger att de löser det efteråt. Varför ville ni inte berätta det här innan valet så att valdebatten hade kunnat handla om det? Frågade Ulf Kristersson.

Magdalena Andersson menade att regeringen nu börjar leverera precis det man lovade i valrörelsen, bland annat stärkt järnvägsunderhåll och traineejobb.

– Jag skulle vara lite försiktig med att tala om löftesbrott om jag var Ulf Kristersson. Var någonstans i Alliansens valmanifest stod det att långtidsarbetslösheten skulle öka, att ungdomsarbetslösheten skulle öka, arbetslösheten skulle öka. Däremot vet jag att det väldigt tydligt stod i valmanifestet att det var ett antal skattesänkningar som bara skulle genomföras om ni hade säkrat ett överskott i de offentliga finanserna. Trots detta satt du i en regering för ett år sedan som sänkte skatten på lånade pengar - precis tvärtemot vad som stod i Alliansens valmanifest. Så stavas löftesbrott, Ulf Kristersson, sade Magdalena Andersson.