Gränsfrågan på Irland fortsätter grusa Brexitförhandlingarna - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Gränsfrågan på Irland fortsätter grusa Brexitförhandlingarna

Storbritanniens premiärminister Theresa May i Belfast, Nordirland.
Storbritanniens premiärminister Theresa May i Belfast, Nordirland. Foto: Charles McQuillan/AFP

Premiärminister Theresa May kräver att övriga EU-länder ändrar sin syn i gränsfrågan på Irland för att komma framåt i Brexitförhandlingarna.

Båda parter bedyrar att gränsen ska vara öppen efter brittiska EU-utträdet.

Theresa May, hårt pressad på hemmaplan av motstridiga intressen inom sitt eget parti, besöker för första gången som premiärminister Nordirland under två dagar. Det är här den svåra knuten finns i Brexitförhandlingarna: hur ska gränsen hållas öppen på en ö när ett land är med i EU och ett annat land inte är det?

– Vilken överenskommelse vi än sluter med EU måste den innebära att varor kan fraktas fritt över gränsen till Nordirland, sade Theresa May i ett tal i huvudstaden Belfast.

Men hon tillade:

– Det är lika klart att brittiska regeringen aldrig kan acceptera en ny gräns inom Storbritannien för att undvika en hård gräns mot Irland.

Brittiska regeringens förslag är att landet ska ha ett frihandelsavtal på varor, vilket man presenterade i sin så kallade vitbok nyligen. Theresa May framhöll att britternas förslag är en utveckling av landets tidigare ställningstagande i förhandlingarna.

– Nu är det upp till EU att svara. Inte bara återgå till tidigare ståndpunkter som inte visat sig fungera. Utan på liknande sätt utveckla sin ståndpunkt, sade hon.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier gav sitt svar på fredagen. På en presskonferens i Bryssel, efter ett möte med de kvarvarande 27 EU-länderna, ifrågasatte han om vitboken kan fungera. Han är tveksam till förslaget att britterna ska ta ut tullavgifter från andra länder för EU:s räkning.

– Brexit kan inte och ska inte rättfärdiga ytterligare byråkrati. Vi ska inte lägga mer administrativa bördor på företag bara för att Storbritannien vill lämna, sade Michel Barnier.

Han tvivlar dessutom på att vitboken verkligen är britternas slutliga förslag.

– Vitboken är ett resultat av en mycket intensiv debatt som var nödvändig inom Storbritannien. Vi har sett att den debatten inte är över än, sade Michel Barnier.

För att ytterligare spä på problemen är EU och Storbritannien inte överens om hur en nödlösning, som parterna preliminärt kom överens om i december, ska tolkas. Nödlösningen ska träda in om en permanent lösning inte kan nås i Irlandsfrågan. 

Denna nödlösning, ett så kallat backstop, anser EU betyder att Nordirland stannar kvar i EU:s tullunion om parterna inte blir överens.

Storbritanniens anser att hela Storbritannien stannar kvar i en tillfällig tullöverenskommelse med EU. 

För att understryka britternas synsätt röstade parlamentet tidigare i veckan igenom att det inte får finnas någon tullgräns alls inom Storbritannien. Med andra ord ingen gräns i irländska sjön.

Michel Barnier var på fredagen lite mjukare i tonen om nödlösningen än han varit tidigare.

– Det blir ett backstop, inte nödvändigtvis vårt backstop. Vi har föreslagit en lösning, men det var aldrig vår föresats att den skulle skapa en gräns i irländska sjön. Men samtidigt behöver vi ha en lösning som skyddar våra gränser och våra konsumenter, sade han.

Brexitförhandlingarna

Parterna ska fortsätta förhandla under augusti, normalt en semestermånad i såväl Storbritannien som EU.

Målet är att vara överens i Irlandsfrågan till EU-toppmötet i oktober.

Den 29 mars 2019 ska Storbritannien lämna EU.

Därefter börjar en övergångsperiod för att hinna anpassa lager och regler. Slutliga utträdet planeras till den 31 december 2020.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.