Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 13:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/granskare-ger-tummen-upp-for-krispolitik/

Ekonomi

Granskare ger tummen upp för krispolitik

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) får tummen upp för sin krispolitik i coronapandemin av Finanspolitiska rådet, en myndighet med uppdrag att granska regeringens finanspolitik.

Åtgärderna bryter inte mot det finanspolitiska ramverket, enligt rådet.

TT Text

”Krisåtgärderna har lett till en betydande avvikelse från överskottsmålet och till att utgiftstaket har höjts kraftigt. Detta bryter inte mot det finanspolitiska ramverket”, skriver rådet.

Åtgärderna bedöms även som ändamålsenliga. Fast rådet, med ordförande Harry Flam, tycker att en del av dem har tagit för lång tid att få på plats.

”Det är svårt att nu avgöra om omfattningen av de hittills beslutade åtgärderna är tillräcklig. Det finns sannolikt ett offentligfinansiellt utrymme för ytterligare krisåtgärder och även finanspolitiska stimulanser när ekonomin inte längre hämmas av coronarelaterade restriktioner”, tillägger rådet i sin årliga rapport om regeringens finanspolitik.

Rådet är samtidigt kritiskt till att finansutskottet före krisen, i februari 2020, tog initiativ till att ändra budgeten för innevarande år.

”Även om detta inte stod i strid med budgetreglerna innebar det ett avsteg från principen om en sammanhållen budgetbehandling och en försvagning av budgetprocessen”, skriver rådet.

Rådet tillägger att det i nuläget förvisso är rimligt att avvika från överskottsmålet och höja utgiftstaket, men att det på längre sikt fortfarande är viktigt med finanspolitisk disciplin, långsiktigt hållbara offentliga finanser och en finansiell buffert.

Läs mer: Stopp för stöd till företag som ger utdelning