Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 18:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/granspendlare-tjanar-tusenlappar-pa-svaga-kronan/

EKONOMI

Gränspendlare tjänar tusenlappar på svaga kronan

Tusentals personer arbetspendlar över Sveriges gränser varje dag.
Foto: Anders Hansson

Vilka längs Sveriges gränser vinner och förlorar på den svaga kronan?

DN har pratat med gränspendlare om hur de påverkas av valutakursen.

– Jag har inget emot om svenska kronan skulle bli ännu svagare, säger Anna Lundqvist som arbetspendlar till Köpenhamn.

Tusentals personer arbetspendlar över Sveriges gränser varje dag. Svenska kronan är ovanligt svag gentemot den danska kronan och euron. För de svenskar som jobbar i Danmark eller Finland, innebär det att lönen blir mer värd i hemlandet – utan någon löneförhandling.

Anna Lundqvist, 42, bor i skånska Höör och åker varje dag över Öresundsbron till Köpenhamns universitet, där hon jobbar som tekniker i en forskargrupp. Hon är en av de som upplever sig få en löneökning när svenska kronan försvagas mot den danska.

Grafik: DN.

– För mig personligen får den svenska kronan gärna ligga kvar på den här nivån. Jag har inget emot om den skulle bli ännu svagare, det innebär bara mer pengar in på mitt konto. Det handlar om flera tusenlappar i månaden, säger Anna Lundqvist.

Den danska kronan är värd ungefär 1,5 svenska kronor nu, en ökning från runt 1,4 svenska kronor för sex månader sedan. Det motsvarar en ökning med sju procent, som svenska löntagare i Danmark upplever om de spenderar sin lön i Sverige. DN har tidigare skrivit om hur den svaga kronan lett till att danskar vallfärdar till Sverige för att handla.

Anna Lundqvist, 42, bor i skånska Höör och åker varje dag över Öresundsbron till Köpenhamns universitet där hon jobbar som tekniker i en forskargrupp.
Foto: Anders Hansson

Ulla-Maija Preiman, 56, kommer ursprungligen från Finland men bor i Haparanda, nära den finska gränsen, sedan 30 år tillbaka. Vid flytten behöll hon jobbet på matbutiken K-Citymarket i finska Torneå. Värdet på hennes lön i Sverige har ökat med nästan tio procent det senaste året, till följd av den svenska kronans tapp gentemot euron. Hon ser ändå inte valutakursens utveckling som någon större vinst.

– Nej, jag har inte tänkt så. Just nu är det bra men jag har min lön i finsk valuta medan min man har sin lön i svenska kronor. Jag betalar för varor vi köper i Finland medan han betalar för varor i Sverige, säger Ulla-Maija Preiman.

Hon minns när euron tappade i värde mot svenska kronan för tio år sedan, då var en euro värd åtta svenska kronor. I dag motsvarar en euro drygt elva kronor.

– Några år vinner man och vissa år förlorar man på att jobba på andra sidan gränsen, säger Ulla-Maija Preiman.

Ulla-Maija Preiman, 56, bor i Haparanda nära den finska gränsen sedan 30 år tillbaka.
Foto: Privat

Carl Hammer, analyschef på SEB, bekräftar att en del gränshandel och gränspendlare gynnas av den svenska kronans försvagning. Annars tycker han inte att svenska kronans låga värde har några positiva effekter för Sverige som land. Att en svag krona gynnar den svenska exporten och därmed svensk ekonomi, tycker han är ett förlegat argument.

– Jag tycker att vi alla förlorar på att svenska kronan är svag. Vi är för beroende av handeln med vår omvärld. Även exportföretag måste importera för att kunna sätta ihop produkterna som de exporterar, säger Carl Hammer.

Han ser tecken på att den svenska kronan inte kommer hämta sig fullt ut mot euron och den danska kronan, något som kan påverka beteenden vid Sveriges gränser.

– Om förändringen är mer bestående ändrar det spelplanen. Då ökar självklart attraktiviteten med att jobba i Danmark, säger han.

Svein-Roger Slora, 40, jobbar på matbutiken Maximat i Strömstads kommun.
Foto: Privat.

Svein-Roger Slora, 40, bor i norska Halden, en kvart från Sveriges gräns. I 23 år har han åkt över till Nordby i Strömstads kommun för att jobba i mataffären Maximat, hit åker många norrmän för att handla till svenska priser. Förhållandet mellan den svenska och norska valutan skiljer sig från utvecklingen vid finska och danska gränsen. Det senaste året har den norska kronan tappat cirka tio procent i värde mot den svenska kronan.

Svein-Roger Sloras svenska lön har därför fått ett högre värde i hemlandet än tidigare, men han tror inte att vinsten blir särskilt stor i längden.

– I slutbetalningen nästa månad kanske förhållandet har förändrats igen. När jag deklarerar för hela året brukar valutornas svängningar ta ut varandra, säger han.

Hur önskar du att den svenska kronans ställning ska utvecklas?

– Där är jag kluven, för mig privat är det bra om svenska kronan är stark. Affärsmässigt kan det vara så att kunder inte åker till Sverige och handlar om den norska kronan är svag, säger Svein-Roger Slora.

Carl Hammer tror inte att den norska kronans värde i nuläget kommer påverka gränshandeln.

– I Norge har de allmänt högre löner än i Sverige. De har fortsatt hög köpkraft och det är fortfarande billigare att handla i Sverige. Min poäng är att norska kronan måste tappa ytterligare fem till tio procent för att det ska få någon negativ effekt på handeln, säger Carl Hammer.

Svein-Roger Solar tror inte att han förlorar på att jobba i Nordby, trots att norska löner generellt är högre.

– Det där beror mycket på bransch, inom handel är norska grundlönen högre men de har inte de OB-tillägg som finns i Sverige. På vår arbetsplats är nog majoriteten av de anställda från Norge, säger han.