Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Greenpeace: Kolanvändningen faller dramatiskt

Samtidigt som nordöstra Kina upplever de värsta kolföroreningarna på länge – på sina håll 50 gånger över FN:s gränsvärde – pekar en ny rapport på att kolanvändningen i världen nu faller mer än någonsin.

När vinterkylan slår till ökar koleldningen dramatiskt i norra Kina. På söndagen tvingades folk i Liaoningprovinsen stänga fönster och dörrar och hålla sig inomhus när luften blev tjock av partiklar och sikten sjönk till under hundra meter. Det fanns de som använde gasmask, skriver tidningen The Guardian.

I mångmiljonstaden Shenyang nådde den så kallade PM 2,5-halten en nivå minst 30 gånger högre än den som Världshälsoorganisationen anser vara säker. Enligt en mätning var halten vid ett tillfälle 56 gånger över WHO-rekommendationen.

På måndagen hade luften klarnat något.

Miljöproblemen i den spektakulära kinesiska välståndsutvecklingens spår hamnar alltmer i fokus. Allmänhetens klagomål över ohälsosam luft- och vattenkvalitet, ofta riktade direkt mot regeringen, tillåts också nå ut i de statsövervakade sociala medierna.

Makthavarna i Peking har på senare år deklarerat att vill skifta energisystem och förbättra miljön – utan att hålla tillbaka landets tillväxt och därtill hörande energihunger. Det har bland annat tagit sig uttryck i att Kina är världsledande investerare i sol- och vindkraft.

Det tycks börja ge effekt. En rapport som släpps på måndagen visar att kolanvändningen hittills i år har fallit mer än någon gång tidigare, och även i Kina. Globalt har kolförbrukningen minskat med minst 2,3 procent och kanske så mycket som 4,6 procent de första tre kvartalen jämfört med samma period i fjol, enligt sammanställningen, som gjorts av miljöorganisationen Greenpeace.

Nedgången är den brantaste som setts hittills. Den är större än den som noterades under finanskraschens år 2009.

– Trenderna visar att den så kallade kolboomen under början av det här seklet var en hägring, säger rapportförfattaren Lauri Myllyvirta på Greenpeace i en kommentar.

Kina har de senaste åren stått för ungefär hälften av världens efterfrågan på kol. Där föll kolanvändningen i kraftsektorn med fyra procent under de första tre kvartalen i år, och kolimporten minskade med hela 31 procent.

En del av förklaringen är sannolikt att den ekonomiska aktiviteten gått ner i Kina, men enligt rapporten har tillväxten i landets elproduktion sedan 2013 till stor del tillgodosetts genom förnybar energi.

En uppgift som ofta anförs om Kinas kolberoende är att det startas ett nytt kolkraftverk varje vecka i landet. Verkligheten ser annorlunda ut, enligt rapporten. Kapacitetsutnyttjandet i kraftverken sjunker stadigt, och därför är det snarast så att Kina varje vecka tillförs ett stillastående koleldat kraftverk i veckan.

I USA ser kolets andel av elproduktionen ut att gå ner till 36 procent i år, jämfört med 50 procent för tio år sedan. 200 kolkraftverk står på tur för nedläggning. Skiftet där har till stor del att göra med den massiva satsningen på att utvinna naturgas ur skifferlager.

I EU var däremot kolkonsumtionen oförändrad de första nio månaderna i år. Å andra sidan föll den där med 6,5 procent förra året.

I morgon tisdag kommer Internationella energimyndigheten IEA med sin årliga prognos över världens energiproduktion.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.