Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Greider: S förlorar på Pagrotskys skatteförslag

Göran Greider, journalist och chefredaktör för Dala-Demokraten.
Göran Greider, journalist och chefredaktör för Dala-Demokraten. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
Leif Pagrotskys skatteförslag är problematiskt, tycker Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider. ”Det är Socialdemokraterna som förlorar på att man snart inte ser någon skillnad mellan partierna”, säger han till DN.se.

DN kunde på fredagen berätta att Socialdemokraternas skatteutredare Leif Pagrotsky står bakom flera av Alliansens förändringar av skattesystemet, så som rutavdraget och slopad fastighetsskatt.

En oklok strategi, menar Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider.

– Det är problematiskt att vi just nu har en situation där det nästan inte finns någon skillnad mellan Socialdemokraternas och Alliansens ekonomiska politik. Till viss del signerar han ju den här skattesänkarfilosofin, säger Göran Greider till DN.se.

Och de som förlorar på det, säger han, är Socialdemokraterna.

– Ska man få S-väljare inom breda löntagarskikt att intressera sig för politik i stället för att välja soffan så måste man ha något som mobiliserar. Och nu tror jag att de flesta känner att ”jaha, nu tycker de likadant igen”.

Vad borde S göra?

– De personer jag känner ute i distrikten längtar efter någon typ av uppbrottssignaler, någonting som säger att ”vi vill någonting annat”, i stället för att springa efter borgerligheten. Man måste bryta den där spiralen som nu finns i svensk politik. På lång sikt kommer det här inte löna sig.

Finns det ett övergripande demokratiskt problem?

– Ja, det finns ett problem och det heter i slutändan apati och likgiltighet hos ganska många som ser att det inte finns någon skillnad mellan de två stora partierna. Om de blir för lika under lång tid så är risken stor att de som till slut skördar frukten av det är missnöjespartiet Sverigedemokraterna.

Göran Greider är också tveksam till om man kan locka till sig några väljare genom Pagrotskys skatteutredning.

– Jag tror inte det. Det man gör är att man förstärker den här ”övre medelklass”-normen, som ändå är kärnan hos Moderaterna. Tar man rutavdraget så är det inte vanliga människor, inte ens medelklassen, som använder sig av det. Socialdemokraterna jobbar inte för att skapa en egen agenda i politiken utan förstärker bara den som redan finns.

Greider ser förvisso inte skattefrågorna som avgörande för om Socialdemokraterna ska lyckas eller inte, men det hänger ihop med övriga frågor.

– Om sossarna vågar satsa på att förbättra och förstärka a-kassan och bygga ut äldreomsorgen så kan man lösa det ändå. Men då behöver man pengar och skattehöjningar är ju en väg för att få in dem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.