Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Grekerna får vänta på lånebesked

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou.
Greklands premiärminister Giorgos Papandreou. Foto: AP
Euroländernas finansministrar misslyckades att komma överens om att släppa nästa låneutbetalning som kan rädda Grekland undan konkurs och ökar därmed pressen på premiärminister Giorgos Papandreou att först leverera budgetnedskärningarna trots den inhemska oppositionen.

Finansministrarna diskuterade läget i Grekland under nästan sju timmar vid mötet i Luxemburg. Beskedet de kom fram till var att nästa låneutbetalning på 12 miljarder euro skjuts upp tills landets parlament godkänner ett nytt krisprogram med nedskärningar och strukturreformer.

– Vi återkommer tidigt i juli när Grekland har omvandlat löftena till beslut i parlamentet. Jag är säker på att det nya programmet kommer att antas, sade eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker till reportrar natten till måndagen.

Den grekiska regeringen har sagt att de behöver delbetalningen på 12 miljarder euro för att täcka utgifter i mitten av juli. Premiärminister Giorgos Papandreou står redan inför stor folklig ilska mot regeringen för den situation som landet befinner sig i, och redan har många greker förlorat jobb och fått sänkta löner och pensioner. Ändå förväntar sig euroländern ännu fler reformer, där ytterligare minskade offentliga utgifter och ökade skatteintäkter är några av nyckelfrågorna.  

I ett skriftligt uttalande sade eurogruppen att det uppdaterade krisprogrammet (i form av ett pm) kommer att presenteras de närmaste dagarna. ”Detta, tillsammans med godkännandet av viktig lagstiftning om budgetstrategi och privatiseringar av det grekiska parlamentet kommer att bana väg för den nästa utbetalningen i mitten av juli”, löd texten.

Kommissionens och IMF:s bedömning av den grekiska statsskuldens uthållighet hänger på att Grekland följer den överenskomna budgetkonsolideringen, strukturreformer och planen att samla in 50 miljarder euro fram till 2015 genom privatiseringar.

Ministrarna uppmanade alla politiska partier i Grekland att stödja krisprogrammets huvudmål.

”Givet längden, omfattningen och naturen av de nödvändiga reformerna i Grekland är nationell enighet en förutsättning för framgång”, sade uttalandet.

Enligt uppgift hölls en telefonkonferens mellan G7-ländernas finansministrar om den grekiska skuldkrisen under natten.

Eurogruppens möte fortsätter på måndagsmorgonen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.