Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Grekisk ekonomi ser ljuset i tunneln

Protester har varit vanliga på senare tid i Aten. Ungefär 5.000 pensionärer demonstrerade mot regeringens nedskärningar tidigare i november. Men nu ser det ut att vända för Greklands ekonomi. Arkivbild.
Protester har varit vanliga på senare tid i Aten. Ungefär 5.000 pensionärer demonstrerade mot regeringens nedskärningar tidigare i november. Men nu ser det ut att vända för Greklands ekonomi. Arkivbild. Foto: Thanassis Stavrakis/AP

Efter långa år av mörker syns en ljusning i grekisk ekonomi. BNP har växt två kvartal i rad och landet inte längre i recession. Nu är frågan om det håller i sig.

Efter sju svåra år ser det ut som om den grekiska ekonomin börjar kravlar sig ur sitt djupaste mörker. BNP växte med 0,5 procent det tredje kvartalet i år jämfört med kvartalet innan.

Därmed har BNP ökat två kvartal i rad. Det betyder att Grekland är ute ur det som på ekonomspråk kallas recession, negativ tillväxt två kvartal i rad.

Det här är dock inte första gången som den grekiska ekonomin har sett ut att vara på väg att vända. Även 2014 steg tillväxten två kvartal i rad, för att efter stor politisk turbulens och regeringsskifte återigen falla tillbaka. Trots att politiker och ekonomer även den gången såg ljuset i tunneln var den ekonomiska svackan fortsatt påtaglig för vanliga greker som sett sina löner och pensioner sjunka, skatter höjas eller förlorat jobbet.

Koalitionsregeringen med traditionella partier valdes bort och relativt nya Vänsterpartiet Syriza kom till makten. De ljusa siffrorna vändes till nedgång efter stor dramatik där landet såg ut att vara på väg mot konkursens rand.

Men den här gången är regeringen hoppfull om att uppgången är stabilare.

– Den grekiska ekonomin har inte haft en liknande tillväxtrytm sedan första kvartalet 2008, säger regeringens talesman Dimitris Tzanakopoulos till tidningen the Guardian.

Sett för hela året kommer grekisk ekonomi inte stå ut som någon stjärna. Tillväxten väntas återigen bli negativ, 0,3 procent, efter en svag inledning. Men 2017 räknar den grekiska regeringen med ett plus på 2,7 procent.

Avgörande för grekisk ekonomis framtid är om det blir någon form av avskrivning på den jättelika statsskulden. Regeringen har förhoppningar om att den avgående amerikanske presidenten Barack Obama ska ge Grekland stöd i den frågan när han besöker landet under tisdagen och onsdagen.

Grekland har tvingats ta tre nödpaket från EU och IMF för att klara sig ur den svåra krisen som inleddes 2008. Hjälpen har kommit i form av förmånliga lån, som till stor del gått till att betala räntor på skulden.

För att betala ut pengarna har de internationella långivarna krävt kraftiga neddragningar i utgifter, förbättrad skatteindrivning, privatiseringar och strukturreformer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.