Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 04:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/grekiska-parlamentet-rostade-ja-till-reformpaketet-1/

Ekonomi

Grekiska parlamentet röstade ja till reformpaketet

Premiärminister Alexis Tsipras i parlamentet på fredagskvällen. Foto: Christian Hartmann/Reuters

Långt in på småtimmarna fick till slut premiärminister Alexis Tsipras parlamentets godkännande för sin reformplan för att rädda landet ur krisen. Signaler kom också under kvällen att långivarna ställer sig positiva.

TT Text

Frågan är nu hur det grekiska folket ställer sig till sin premiärministers politiska piruetter.

Omröstningen slutade efter flera timmars debatt och förslaget fick en betryggande majoritet, 251 röstade ja och 32 nej. Åtta ledamöter ska ha avstått från att rösta och nio var frånvarande, enligt flera medier.

Några ledamöter som tillhör Tsipras vänsterparti Syriza var de som avstod från att rösta, bland andra parlamentets talman och landets energiminister.

Säkert var nattens process i parlamentet svårsmält för många greker. Samme man som en vecka tidigare uppmanat det grekiska folket att rösta nej till långivarnas åtstramningsbud, begärde nu ett ja till sitt eget – av många ansett hårdare – reformbud.

Då, för en vecka sedan, fick premiärministern gehör för sina argument som bland annat gick ut på att grekerna inte ska låta sig kuvas, och nejsidan vann stort i folkomröstningen.

Foto: Thanassis Stavrakis/AP

Men nu handlade det om att ta ”nationellt ansvar”, argumenterade Tsipras inför nattens omröstning:

– Vi har ett nationellt ansvar att hålla vårt folk vid liv... vi kommer att lyckas, inte bara att stanna i Europa, utan också att leva jämlika och likvärdiga.

Tsipras hävdade också att de villkor regeringen nu själv föreslagit för långivarna är ”bättre på flera punkter” än det som tidigare lagts fram för Grekland som ett ultimatum.

Han förklarade även att han nu förväntar sig seriösa samtal med långivarna om ”omstrukturerin”  av Greklands skulder – i klartext att han har hopp om att skulderna ska skrivas ned.

Premiärministern medgav dock också att regeringen har tvingats till åtgärder som inte ingått i dess program.

Efter nattens omröstning konstaterade Tsipras enligt Reuters att han nu ”har ett starkt mandat att genomföra förhandlingar för att nå en ekonomiskt livskraftig och socialt rättvis överenskommelse”.

Tsipras sade också att ”prioriteten nu är att få ett positivt utfall i förhandlingarna. Allt annat är underordnat”.

Foto: Christian Hartmann/Reuters

Åtgärderna påminner alltså i mångt och mycket om de krav som långivarna har haft på Grekland, men man vill också att den grekiska regeringen i utbyte mot paketet ska få ett treårigt lån på 53,5 miljarder euro. Dessa pengar ska användas för att betala landets skulder, enligt det dokument som överlämnades till långivarna sent i torsdags.

Under lördagen ska finansministrarna i euroområdet mötas för att ta ställning till förslaget. På söndag blir det toppmöte då hela EU:s stats- och regeringschefer ska ta ställning till förslaget.

Men redan inför nattens omröstning kom det signaler om att långivarna kommer göra tummen upp, rapporterar nyhetsbyråerna Reuters och AFP.

Uppgiften kom från en källa med insyn i den lägesanalys som den så kallade trojkan – EU–kommissonen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden – genomför.