Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Grekiska statskassan tom i juli

Grekland kan tvingas ställa in utbetalningar av löner och pensioner redan i juli. Och vågen av bankuttag kan snart bli destabiliserande, enligt en bankkälla i Aten som TT har talat med.

Läget inför det ödesmättade grekiska nyvalet på söndag är akut.

– Grekiska staten har pengar som täcker betalningarna fram till den 20 juli. Kassan räcker inte till att betala augustilönerna, säger källan.

Offentliganställda och pensionärer i Grekland bör därmed vara beredda på att på sin höjd få ut delar av löner och pensioner. Eller att betalningen sker med statliga skuldväxlar utan löptid – åtgärder som ligger väldigt nära att börja trycka upp en egen valuta vid sidan av euron.

Nya nödlån ur det omstridda andra stödprogrammet till Grekland kommer inte att betalas ut så länge inspektörer från den så kallade trojkan – EU, ECB och IMF – inte gett klartecken. Och då måste tuffa lånevillkor uppfyllas av Grekland.

Bland annat krävs beslut om nya budgetåtstramningar för över 11 miljarder euro 2013–2014 – något som en stor majoritet av väljarna i valet den 6 maj sade nej till. Och en plan för att få bort 150.000 offentliganställda på tre år.

Stödprogrammet har sedan valet i maj gått i baklås, med ett parlament som inte kunnat enas om en regering. Krislandet, med 23 procent arbetslösa, styrs just nu av en teknokratregering.

I det osäkra läget har många greker slutat att betala skatter och avgifter, vilket ytterligare förvärrar läget.

Trojkan har dessutom beslutat att inte skicka inspektörer till Aten så länge det inte finns en regering att förhandla med.

Samtidigt fortsätter grekiska bankkonton att tömmas. Enligt grekiska medier rör det sig om cirka 6 miljarder euro i uttag ur grekiska banker bara i maj.

– Det är troligen något mer, säger bankkällan till TT.

Takten har ökat i juni och kommer ovanpå uttag på drygt 70 miljarder euro sedan hösten 2009.

Bankerna klarar sig än så länge tack vare likviditetsstöd från Europeiska centralbanken (ECB).

– Men om uttagen tilltar efter nyvalet den 17 juni kan det bli destabiliserande, säger källan.

Trots det kärva läget rusade de kristyngda grekiska bankaktierna på Atenbörsen på torsdagen. Hemliga opinionsmätningar visade att högerpartiet Ny demokrati har ett försprång i opinionen inför söndagens val.

Huvudmotståndaren, vänsterpartiet Syriza, vill riva upp stödprogrammet med nödlån från EU och IMF. Ny demokrati tycker det räcker med justeringar i lånevillkoren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.