Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Grekiska vallokalerna öppna

Det grekiska parlamentet i Aten i valsöndagsgryningen.
Det grekiska parlamentet i Aten i valsöndagsgryningen. Foto: Petros Karadjias / AP
Vallokalerna öppnade tidigt på söndagen för det kritiska nyvalet i det skuldtyngda Grekland. Huvudkombattanter är högerns Ny demokrati och vänsterns Syriza. Tysklands ledare Angela Merkel uppmanar grekerna att välja partier som respekterar omvärldens lånevillkor.

Eurozonens framtid befaras stå på spel när de tio miljoner grekerna ska utse ett nytt parlament.

Inför valet, det andra på sex veckor, har tonläget hårdnat mellan de två största partierna: högerpartiet Ny demokrati och vänsteralliansen Syriza. Båda partierna har enligt opinionsmätningar dragit till sig fler väljare än den 6 maj men inte tillräckligt för att kunna regera på egen hand.

I de sista officiella opinionsmätningarna från slutet av maj låg de i princip jämsides på 25–30 procent av rösterna vardera, vilket trots att största partiet i grekiska val får 50 mandat extra inte räcker för att bilda egen majoritet i parlamentet i Aten.

Ny demokratis ledare Antonis Samaras har inför valet sagt att han vill ha justeringar av villkoren i det omstridda stödprogrammet med nödlån från EU och IMF.

Syrizaledaren Alexis Tsipras har talat om att riva upp hela avtalet och ersätta det med ett eget reformprogram med skattehöjningar och höjda ersättningar till offentliganställda och pensionärer för att stimulera tillväxten, vilket många befarar ska tvinga fram ett utträde ur eurozonen för Grekland.

I slutändan avgörs det av de 1,5–2,0 miljoner osäkra väljarna, som in i det sista tvekar om hur de ska rösta.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade sent på lördagen att det är viktigt att grekerna när de går till valurnorna på söndagen väljer politiker som kommer att respektera villkoren för nödlån från EU och IMF.

Trots kommentarerna har den tyska regeringen hittills vägrat att officiellt stödja något parti inför valet.

Efter Greklands överraskande segermatch mot Ryssland i fotbolls-EM på lördagen var valduellanterna Samaras och Tsipras snabbt ute med kommentarer.

"Ni har gjort oss stolta igen. I dessa svåra tider har ni gett hopp till grekerna", skrev Samaras i ett pressmeddelande, enligt lokala medier.

Tsipras använde mikrobloggen Twitter:

"I morgon är det folkets tur. De har sin egen kamp. I morgon kommer hoppet segra över fruktan", skrev han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.