Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Grekiskt samtal snavade på mållinjen

När mycket pekade på att Greklands nya premiärminister utsetts kollapsade förhandlingarna. Grekland bjöd på en kaotisk onsdag där nervösa eurokamrater hölls på sträckbänken.

Greklands jakt efter en ny premiärminister brakade på onsdagen åter, och något oväntat, samman. Avgående premiärminister Giorgos Papandreou hade önskat sin efterträdare lycka till och begett sig till presidenten för att med oppositionsledaren Antonis Samaras hamra fram en ny regering.

Insatta politiska källor uppgav att socialdemokratiska Pasok och konservativa Ny demokrati i princip enats om parlamentets talman Filippos Petsalnikos, men på kvällen kollapsade alltså samtalen.

Orsaken var inte direkt klar. Enligt brittiska BBC bröt de samman efter att det lilla, nationalistiska Laos-partiet och dess ledare Giorgios Karantzaferis lämnat överläggningarna.

Karantzaferis ska efteråt ha sagt att det "var sorgligt att se att även i detta kritiska läge så fortsatte positioneringen mellan Papandreou och Samaras".

Samtidigt var enligt Reuters det interna missnöjet i både Ny demokrati och Pasok stort.

Vissa parlamentsledamöter ansåg att man nu kanske fick återvända till ett tidigare skrotat förslag – Lucas Papademos. Den på förhand favorittippade Papademos fick tidigare nobben av både socialdemokratiska Pasok och konservativa Ny demokrati. Papademos, med ett förflutet som vice ordförande i Europeiska centralbanken, uppgavs bland annat ha ställt för stora krav på vilka som skulle ingå i en ny enhetsregering.

– Den enda lösningen är Papademos. Om han accepterar tills i morgon kommer vi kunna bilda en stark regering som kan dra landet ur krisen, sade Pasok-ledamoten Spyros Vougias.

Koalitionsregeringen blir troligen en kortlivad expeditionsministär. Den ska lotsa eurozonens senaste hjälppaket genom parlamentet och förbereda nyval i början av 2012

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.