Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-18 11:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/grekland-begar-bantad-skuld/

Ekonomi

Grekland begär bantad skuld

01:33.

En ny ödesdag väntar för Grekland. Idag samlas finansministrar och regeringschefer för att försöka lösa den grekiska krisen i ett extrainsatt toppmöte.

Bild 1 av 1
Foto: AFP

När Greklands premiärminister Alexis Tsipras träffar sina motparter i euroländerna i kväll har han ett stort krav:

– Skriv ner vår skuld med 30 procent och låt oss slippa betala på resten i 20 år.

Tisdagen blir en tuff dag för Greklands och de övriga 18 euroländernas toppolitiker. Pressen ökar timme för timme på dem att nå en uppgörelse som öppnar de grekiska bankerna och räddar landet kvar i euron.

Det börjar klockan 13, då finansministrarna möts för att diskutera följderna av den grekiska folkomröstningen i söndags. Den ledde till att det grekiska folket sade ett tydligt nej till eurogruppens senaste förslag.

På kvällen är det dags för de 19 ländernas stats- och regeringschefer att mötas. Då kommer Alexis Tsipras ha med sig ett förslag på ett stödpaket till Grekland.

Ska man döma efter vad han sade i ett tv-tal innan söndagens omröstning så kommer skuldnedskrivning vara en central del av förslaget. Med hänvisning till en rapport från den internationella valutafonden (IMF) kommer han att begära att 30 procent av statsskulden, cirka 100 miljarder euro (runt 920 miljarder kronor), skrivs av.

Tsipras kommer också sannolikt att begära ett moratorium, ett stopp på betalningarna, på resten fram till 2035; även detta fanns med i IMF-rapporten.

Det här kommer att bli svårsmält för de övriga 18 ländernas toppolitiker. Tsipras kan visserligen hänvisa till det grekiska folkets demokratiska vilja, men även de europeiska långivarna är demokratier och deras politiker måste ta hänsyn till sina väljare.

I Tyskland, som har de största fordringarna på Grekland, vill de ledande politikerna knappat ta ordet skuldnedskrivning i sina munnar. Skälet är att de befarar att i så fall sprider sig liknande krav till andra euroländer som gått igenom stålbad, som Irland, Portugal och Spanien.

Men Tysklands största tidning, Bild, tycker att skuldnedskrivning borde genomföras. Det är en av fem punkter som tidningen på tisdagen föreslog ska finnas i ett stödpaket till Grekland. Men den första punkten i det paketet är att Grekland lämnar euron och tar tillbaka sin gamla valuta, drakman. Och det vill absolut inte Grekland.

Under tiden fortsätter de grekiska bankerna att vara stängda, ingen får ta ut mer än 60 euro (550 kronor) per dag och företag hindras från att importera. Politikerna i Bryssel förhandlar med andra ord under en mycket hård tidspress.