Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Grekland minskar skuldbördan med återköpsprogram

Drygt ett halvår efter Greklands historiska skuldnedskrivning lanserar regeringen i Aten ett återköpsprogram. Målet är att minska skuldbördan med motsvarande 173 miljarder kronor.

Erbjudandet, som kommer knappt en vecka efter det att åtgärden aviserats på ett krismöte i Bryssel, fick tummen upp på marknaden. Bankaktier i Aten lyfte och räntan på Greklands tioåriga obligationer föll till 14,6 procent, den lägsta nivån sedan våren 2011.

I mars i år tvingades de flesta av Greklands privata långivare gå med på ett program för skuldnedskrivning, där fordringar på 107 miljarder euro (cirka 930 miljarder kronor) försvann. I måndagens program aviseras återköp som ska dra ned skuldbördan med ytterligare cirka 20 miljarder (cirka 173 miljarder kronor).

Som betalningsmedel vill Greklands regering ha växlar från eurozonens krisfond EFSF på upp till 10 miljarder euro.

Själva transaktionen är planerad till den 17 december.

Löptiderna för de obligationer som berörs är på 10—30 år. För tioåringarna erbjuder Grekland 38,1–40,1 procent av värdet på obligationerna, medan man för 30-åringarna erbjuder 30,2–32,2 procent.

Men det blir en så kallad holländsk auktion. Det innebär att obligationer i samma serie köps till ett och samma pris och att långivare som begärt mer inte får vara med.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.