Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Grekland tvingas sänka pensionerna

En minskning med 30.000 statsanställda, sänkta pensioner och skattehöjningar är det pris grekerna tvingas betala för att undvika omedelbar statsbankrutt. Beskeden fick facken att utlysa nya storstrejker.

De nedskärningar som den grekiska regeringen gått med på i förhandlingarna med trojkan, EU, ­Europeiska Centralbanken och Internationella valutafonden, IMF, slår mot många grupper.

En regeringstalesman sade på torsdagskvällen efter ett regeringsmöte att ytterligare 30 .000 statsanställda placeras i en arbetsreserv där deras löner sänks med 60 procent, och om de inte fått något att göra inom ett år mister de jobbet.

Pensionerna ska sänkas med 20 procent för dem som har mer än 1.200 euro per månad, och med 40 procent för pensionärer under 55 år.

Skatten på eldningsolja höjs, och den tillfälliga fastighetsskatten förlängs åtminstone till 2014. Gränsen för skattefria inkomster sänks från 8 .000 till 5.000 euro.

– Det här gör att Grekland uppfyller planen till 2014. Vi förblir medlem i euron, sade regeringstalesmannen Ilias Mossialos.

Finansminister Evangelos Venizelos höll redan innan mötet ett försvarstal i parlamentet för de åtstramningsbesked som skulle komma:

– Ja, vi måste ta till ytterligare åtgärder. Om det inte var för trojkans kontroll av oss hade vi tyvärr redan spårat ur finansiellt, sade Venizelos.

I början av nästa vecka väntas trojkans chefsförhandlare till Aten där målet är nå fram till en uppgörelse som kan leda till att Grekland får nästa utbetalning på 8 miljarder euro från långivarna.

Men på finansmarknaden räknar man allmänt med att uppgörelsen bara är ett sätt att hålla Grekland under armarna tills euroländerna förberett sig för en ordnad nedskrivning av landets gigantiska statsskuld. Parlamenten måste först godkänna att EU:s räddningsfond får utökade lånemöjligheter och möjlighet att stödja banker med stora skulder till Grekland.

De två största fackförbunden utlyste på torsdagen 24-timmarsstrejker till den 9 och 15 oktober mot nedskärningarna.

– Trojkan och regeringen måste bort, sade de offentliganställdas generalsekreterare Ilias Iliopoulos.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.