Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Greklands problem ligger i korruptionen”

Maria Hadjiaggelidi är revisor i Aten.
Maria Hadjiaggelidi är revisor i Aten. Foto: Lars Lindqvist
Högre skatter och bättre kontroll på att de verkligen drivs in. Det ingår i paketet som det grekiska parlamentet röstar om i veckan. Men revisorn Maria Hadji­aggelidi är skeptisk. Målet för hennes kunder är att inte betala någon skatt alls.

 

Maria Hadjiaggelidi sitter med en bunt deklarationer framför sig på sitt enkla kontor vid en gata med brusande trafik i centrala Aten. På torsdag är sista dagen att lämna in sina uppgifter. Hon hyser inga större förhoppningar om att de kommer att vara korrekta.

– Med dagens system går det bra att ge lite pengar under bordet till personalen på skattekontoret så får man deklarationen godkänd, säger hon.

Att driva in skatter är en av de avgörande frågorna för att Greklands sargade ekonomi ska komma på fötter. Inget annat land i euroområdet får in så lite pengar i skattemedel. Här smörjs i stället hjulen av korruption. Den svarta sektorn bedöms stå för en fjärdedel av ekonomin. För att få bra läkarvård eller undervisning gäller det att ha med sig ett så kallat fakellaki, kuvert med pengar.

Maria Hadjiaggelidi har förlorat många kunder på att vägra att röra sig utanför lagens arm. Hon hjälper sina kunder, huvudsakligen småföretagare, att få ner skatten. Men vägrar att bryta mot reglerna. Det gör dock många andra. Enmansföretag som läkare, jurister och arkitekter hör till dem som ofta inte betalar någon skatt alls. Samtidigt glänser mångfalt fler swimmingpooler i de väl bemedlade förorterna till Aten än vad som syns i skatteregistren.

Maria Hadjiaggelidi har noterat att många företag begär att de anställda ska frilansa för dem i stället för att vara anställda.

– Då slipper de betala sociala avgifter. Det är det största skälet till att vi har 800. 000 människor som frilansar i det här landet.

Hon vittnar om ett system som är ruttet från botten, med såväl revisorer som skattetjänstemän med i den fula leken. Att höja skatten, såsom föreslås i sparpaketet, tror hon inte hjälper alls.

– Problemet ligger i systemet.

En bättre lösning, tycker Maria Hadjiaggelidi, skulle vara att göra tjänstemännen på skattekontoren anonyma. I dag betyder de personliga kontakterna allt och kontrollanterna lever gott på mutor. Dessutom vill hon att skolan tidigt lär ut vad det betyder att betala skatt och värdet av att dela på kostnader. Grekerna tänker alltför mycket på sig själva, tycker Maria Hadjiaggelidi.

Hon ger inte mycket för de statligt anställda som går i strejk under tisdagen och onsdagen, upprörda av neddragningar i det sparpaket som parlamentet röstar om i morgon.

– De statligt anställda har inga problem jämfört med privat anställda. De har höga löner, hög trygghet och jobbar fem timmar om dagen. Lönerna i offentlig sektor är dubbelt så höga som i privat där man jobbar mer och har mindre trygghet.

Greklands statliga sektor har svällt enormt sedan början av sek­let. Lönerna har höjts, samtidigt som vänskapsrelationer med politiker gått före kvalifikation. Nu dras snaran åt, och när parlamentet nu debatterar nya sparpaket lär protesterna skandera på Syntagmatorget utanför.

 

Fakta:Dagarna för de avgörande besluten om Greklands framtid

Grekiska parlamentet röstar om det nya krispaketet.

Grekiska parlamentet röstar om ny lag för att snabbt kunna genomföra åtstramningspaketet.

Euroländernas finansministrar tar ställning till om Grekland ska få en utbetalning på 12 miljarder euro från EU:s och Internationella valutafondens lånepaket från i fjol.

Internationella valutafonden tar ställning till om Grekland ska få utbetalningen på 12 miljarder euro.

Euroländernas finansministrar möts för att ta ställning till ett nytt stödpaket för Grekland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.