Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Greta Garbo pryder Norwegians nya och större Dreamliner

Norwegian kommer snart att sätta in fler Boeing Dreamliner på sina längre rutter. Och nu växer jätteplanet ytterligare, då det norska flygbolaget beställt den större 787-varianten, 787-9. Och på stjärtfenan blir motivet svenskt: Greta Garbo.

Norska tidningen Aftenposten har bilder på den första ”nian”, där den står i Boeingfabriken strax norr om Seattle i USA medan det avslutande monteringsarbetet pågår. Leverans följer i slutet av februari.

– De nya flygplanen är större och har längre räckvidd än de Dreamliner som nu är i trafik, säger Lasse Sandaker-Nielsen, Norwegians kommunikationschef, till Aftenposten.

787-9:s flygkropp har förlängts och i kabinen är det plats för ytterligare 53 säten. I första klass kan 35 passagerare sjunka ner i rymliga stolar, medan det i ekonomidelen kommer att finnas 309 platser.

Planet kommer inte att lyfta med långresesugna från varken Norge eller Sverige. Nej, det blir till att ta sig till Gatwick, flygplatsen strax söder om London, om man vill ta plats på någon långlinje i bolagets nya satsning på flygningar till avlägsna mål. Norwegian är nu etablerat som tredje största flygbolag på Londons nästa största flygplats, efter lågpriskonkurrenten Easyjet och giganten British Airways.

Norwegian pryder sina plans stjärtfenor med bilder på personer som representerar Norden, som exempelvis den världsberömda norska konståkaren Sonja Henie (1912–1969). På det först levererade 787-9-planet pryds fenan av filmstjärnornas filmstjärna, Greta Garbo från Stockholm, Hollywood och New York (1905–1990).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.