Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-24 04:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/gripande-och-razzior-efter-ghosns-flykt-fran-japan/

Ekonomi

Gripande och razzior efter Ghosns flykt från Japan

Japansk polis vid Carlos Ghosns hus i samband med en razzia efter Ghosns flykt från Japan. Foto: STR

Sju personer har gripits av turkisk polis i samband med Nissans och Renaults förre vd Carlos Ghosns flykt från Japan till Libanon via Turkiet.

I Japan har det genomförts en razzia i hans hem och japanska myndigheter har begärt Ghosn utlämnad från Libanon.

TT Text

Ghosn lyckades mot alla odds att fly från Japan där han befann sig i väntan på rättegång, misstänkt för ekonomiska oegentligheter i Nissan. Via ett privatplan och tack vare ett andra franskt pass som han fått behålla lyckades Ghosn ta sig ut ur Japan, först till Istanbul, därefter till Libanon.

De sju personerna, bland annat fyra piloter, har nu gripits i samband med en pågående utredning i Turkiet. Enligt tidningsuppgifter ska turkisk gränspolis inte ha informerats om att den förre Nissan-chefen var på väg till landet och hans ankomst ska heller inte ha registrerats i Turkiet.

Carlos Ghosn, som har såväl brasilianskt, libanesiskt som franskt medborgarskap, hävdar att han flydde Japan för att ”slippa hållas som gisslan i ett riggat rättsväsende”

Libanon har nu fått en begäran om utlämnande av Ghosn enligt källor till Reuters men möjligheterna bedöms som små då båda länderna inte har något utlämningsavtal. Den franska regeringen har redan meddelat att om Ghosn tar sig till Frankrike kommer man inte att utlämna honom.

Läs mer: ”Jag är i Libanon.”