Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/gront-ljus-for-5g-i-sverige-efter-forseningen/

Ekonomi

Grönt ljus för 5G i Sverige efter förseningen

En 5G-mast i tyska Hessen.
En 5G-mast i tyska Hessen. Foto: Frank Rumpenhorst/TT

Auktionen av frekvenser som ska bereda vägen för 5G i Sverige blev försenad, men nu har en ny tidsplan lagts fram. I oktober ska de viktiga frekvensernas delas ut.

Post- och telestyrelsen presenterade på fredagen en ny tidsplan för 5G i Sverige. Fyra operatörer ska få möjlighet att buda på de frekvenser som behövs för att bygga ut nästa generation mobilnät.

Auktionen ska preliminärt äga rum i oktober. Det är en försening på flera månader jämfört med den ursprungliga planen, som innebar att frekvenserna skulle tilldelas under första kvartalet i år. 

Vad det innebär för premiären för 5G-nät i landet återstår att se. Svenska operatörer sade, medan den tidigare tidsplanen ännu gällde, att de skulle dra igång under 2020.

Bakgrunden är den nya lag som presenterades av regeringen i somras. Den syftar till att stärka säkerheten i nätet och öppnar bland annat för att en enskild leverantör ska kunna stoppas om den anses hota den nationella säkerheten. Regeringen har inte pekat ut något enskilt land eller företag som en riskfaktor, men internationellt har mycket av debatten handlat om kinesiska Huawei, en stor aktör inom 5G-utrustning som också anklagas för att stå kinesisk underrättelsetjänst nära. 

I november beslutade Post- och telestyrelsen att senarelägga 5G-planen för att få tid att utvärdera vad den nya lagen kan komma att betyda. Myndigheten säger i ett uttalande att ansökningar om att delta i auktionen ska gås igenom tillsammans med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten.

Att PTS nu säger att fyra operatörer ska kunna ta del av frekvenserna kan vara goda nyheter för operatören Tre, som tidigare har protesterat mot ett upplägg som de hävdade skulle leda till att Tre skulle bli helt utan och därmed få svårt att lansera 5g. 

– De har tagit hänsyn till det, vilket är positivt. Men vi har inte hunnit utvärdera om det är tillräckligt långtgående, säger Mårten Lundberg, kommunikationschef på Tre. 

Läs också: Din 5G-telefon kommer inte skada dig – men Ryssland vill att du ska tro det