Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Grönt ljus för Grekland – tills vidare

EU-kommissionären Pierre Moscovici.
EU-kommissionären Pierre Moscovici. Foto: John Thys

– Den grekiska krisen avslutas här i kväll.

Det utbrister EU-kommissionären Pierre Moscovici efter en uppgörelse som ska göra att Greklands ekonomi slipper nödhjälp från och med i höst.

Men en del invänder att skuldkollapsen bara skjuts upp.

Eurofinansministrarna satt i över sex timmar i Luxemburg innan de var överens om ett ”avskedspaket”, som ska göra att Greklands ekonomi står på egna ben efter den 20 augusti.

– Till slut nådde vi slutet av denna väg, som var så lång och svår. Det är ett historiskt ögonblick, säger Moscovici till medier på plats vid mötet.

Det är dock en fortsatt hård kur för Grekland, som behövt nödlån i åtta år. Bland andra Tyskland har insisterat på att inga skulder skrivs av. I stället betalar kreditgivarna ut en engångsbetalning om 15 miljarder euro för att stärka landets kassa, och förfallodagarna för stora delar av lånen skjuts upp med tio år.

Därmed ser många det som att man bara skjuter smärtan framför sig. Internationella valutafonden (IMF) har denna gång tagit en mer passiv roll än tidigare, just eftersom man tror att skulderna är för stora och att upplägget därmed är ohållbart.

– På längre sikt är vi oroliga, säger IMF-chefen Christine Lagarde.

Den dagen, den sorgen, verkar Greklands finansminister Euclid Tsakalotos tycka.

– Jag är nöjd, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.