Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Grovt fel i ex-direktörers debattartikel

Om 15 år spås Sverige ha rasat i FN:s välståndsrankning och hamna efter Mexiko, Bulgarien och Costa Rica. Det hävdar tre debattörer i Dagens Industri i dag, bland dem Uppsalapolitikern Stefan Hanna (C) som öppnar för samarbete med Sverigedemokraterna.

Men FN säger till DN att uppgiften inte stämmer.

I en debattartikel i Dagens Industri kräver i dag tre tidigare näringslivsdirektörer – Sören Gyll, Lars V Kylberg och Stefan Hanna – att Decemberöverenskommelsen ska brytas. Istället ska riksdagspartierna antingen förhandla med Sverigedemokraterna eller utlysa nyval, skriver de.

Läs mer: Ex-direktörer: prata med SD eller utlys nyval

I artikeln utmålas Sveriges framtid som mörk. Bland annat ska Sverige vara på väg att rasa dramatiskt i FN-organet UNDP:s välståndsrankning.

”I FN:s Human development index dalar Sverige fort på världsrankningen. Redan om 15 år spår FN att Sverige har rasat mot botten efter länder som Costa Rica, Bulgarien och Mexiko”, skriver de.

Men uppgiften stämmer inte. FN står inte bakom någon sådan prognos.

Den är hämtad från en rapport som skrevs 2010, men som dömdes ut av FN-organet och aldrig godkändes, kan DN berätta.

”Forskningspappret i fråga har inte mött den akademiska standard som krävs. HDRO (Human Development Report Office) stödjer därför inte pappret och det kom heller inte med i den slutliga rapporten”, skriver Alexandra Parnebjörk, kommunikationsmedarbetare på UNDP:s svenska kontor i ett mejl till DN.

Hon bekräftar också att rapporten sedan tidigare varit borttagen från FN-organets officiella hemsida.

”De 20-årsprojektioner som görs är såväl svaga som föränderliga och föremål tolkningar. Vi har sedan tidigare tagit bort forskningspappret från våra hemsidor.”

Även själva rapporten innehåller i sig en varning om att dra för stora slutsatser av prognoserna.

I dag sprids den via webbplatser helt utan FN-koppling. Uppgiften om Sveriges dystra prognos refereras också på webbplatser med främlingsfientlig profil.

När DN ringer Sören Gyll, tidigare koncernchef för Volvo och en av männen bakom debattartikeln, kan han inte förklara var uppgifterna kommer ifrån.

– Du får fråga Stefan Hanna, det är han som kan det där bäst, säger han.

Utifrån din näringslivserfarenhet, låter det rimligt att Sverige snart ligger på en lägre nivå än Bulgarien och Mexiko?

– Det kanske låter som ett skämt. Jag kan inte förklara det. Men det är klart att börjar man rasa i rankningen så går det väldigt fort.

DN kontaktar Stefan Hanna (C), kommunalråd i Uppsala, som varit med och författat artikeln. Han bekräftar att rapporten från 2010 är källan till påståendet, men tycker inte det är något problem att hänvisa till en rapport som FN själva dömt ut. Detta trots att han i artikeln skriver att det är just FN som spår nedgången.

– Vi tycker att den är en indikator. Det finns massor av resonemang som definitivt ändå är värt att reflektera över, och andra har gjort liknande prognoser. Om de av något skäl drar tillbaka den – de har väl fått ett djävulskt tryck på sig från vissa.

De säger att det helt enkelt inte stämmer.

– Så är det ju alltid med forskning. De valde att ta bort den för att de inte ville ha några prognoser över huvud taget och inte sia för mycket om framtiden för det är oerhört svårt.

Så den lever inte upp till FN:s standard, men är ändå relevant som faktaunderlag för er debattartikel?

– Ja, absolut. Om du läser rapporten ser du att de inte är helt snett ute.

Den är ju avpublicerad av FN. Var hittade du den?

– På nätet så klart. Jag kommer inte ihåg exakt var jag hittade den någonstans, men jag har ju läst det dokumentet. Att de sedan valt att backa från den får stå för dem.

FN:s human development index har tagits fram för att beskriva ett lands välstånd utifrån fler faktorer än rent ekonomiska. I den senaste rapporten ligger Sverige på plats 12 i världen, före Island och Storbritannien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.