Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/grupptalan-mot-danske-bank-for-penningtvatt/

Ekonomi

Grupptalan mot Danske Bank för penningtvätt

Danske Bank stäms av pensionsfond.
Danske Bank stäms av pensionsfond. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

En amerikansk pensionsfond har lämnat in en gruppstämning mot Danske Bank och fyra av dess toppchefer för att ha underlåtit att ha informerat om den gigantiska penningtvättskandalen som briserade på allvar i fjol.

Rätta artikel

Bakgrunden är att fonden anser att cheferna har lurat investerare och blåst upp aktiekursen genom att inte informera. Stämningsansökan lämnades in till US District Court på Manhattan, skriver Di som refererar till nyhetsbyråerna Direkt och Bloombergs.

Danske Bank hade på onsdagskvällen ingen kommentar eftersom de inte hade tagit emot någon stämningsansökan ännu, enligt Ritzau.

Senare under torsdagen väntas finansmannen Bill Browder komma med fler graverande uppgifter kring Danske Bank – uppgifter han väntas presentera i det danska folketinget. Han har tidigare polisanmält Danske Bank i både Danmark och Estland till följd av penningtvättskandalen.

”Vi har information om Danske Bank som vi ger till myndigheterna och som vi anser är i allmänhetens intresse”, skriver Bill Browder i ett e-postmeddelande, enligt Ritzau.

Läs även: Visselblåsaren bakom härvan träder fram