Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 18:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/gruvbolaget-vale-teg-om-problem-som-kunde-ha-raddat-250-liv/

Ekonomi

Gruvbolaget Vale teg om problem som kunde ha räddat 250 liv

Fler än 250 människor dog när dammen brast. Foto: Mauro Pimentel/AFP

Ett av världens största gruvbolag, brasilianska Vale, teg om flera brister i en damm som sedan brast och dödade fler än 250 människor. Brasiliens gruvmyndighet riktar nu skarp kritik mot Vale.

Det var den 25 januari i år som en av gruvbolagets dammar i Brumadinho i Brasilien brast och en våg av rött slam sköljde ned över den omkringliggande bygden. På sin väg krossade den en matsal där anställda satt och åt.

Totalt beräknas fler än 250 människor ha mist sina liv i katastrofen som var den andra som drabbat gruvbolaget på fyra år.

På tisdagen kritiserades Vale av den brasilianska gruvmyndigheten för att inte ha rapporterat två problem som om de åtgärdats kunde ha räddat samtliga liv, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Ett av dem visade sig i juni 2018, sex månader före katastrofen, då företaget installerade dräneringsrör som visade att det fanns sediment i vattnet som rann genom rören. Detta var ett allvarligt tecken som skulle ha rapporterats, enligt myndigheten.

– Om det hade rapporterats, vilket det skulle, hade området ha genomgått dagliga inspektioner, säger Victor Bicca, chef för myndigheten till Reuters.

Men eftersom problemen inte rapporterades gavs dammen inte någon prioritet.

– Men vi fick aldrig veta vad det var som hände, säger Victor Bicca.

Vale är också under utredning av polisen för att ha ignorerat flera varningstecken när det gällde dammens bärighet.