Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 15:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/guardian-popular-app-censurerar-innehall-om-homosexuella/

Ekonomi

Guardian: Populär app censurerar innehåll om homosexuella

TikToks modereringsregler innehåller censur av bilder på samkönade par. Foto: AWNewYork/REX

Den kinesiska appen TikToks försök att anpassa moderering av innehåll till lokala lagar och värderingar runt om i världen har lett till att innehåll om homosexuella eller hbtq-personers rättigheter tas bort – även i länder som inte har lagar mot homosexualitet, avslöjar The Guardian

Bilder på samkönade par som håller hand och innehåll som kan uppfattas som positivt till hbtq-personers rättigheter är exempel på det som censurerats av TikTok. Det har skett även i länder där homosexualitet är lagligt sedan länge och där homosexualitet aldrig varit olagligt, enligt The Guardian. 

TikTok är en av världens mest populära appar bland unga. I september förra året gick appen om Facebook, Instagram och Youtube i antal månatliga nedladdningar från Apples App Store, enligt tekniksajten Tech Crunch. Under hela 2018 laddades appen ned över en miljard gånger. 

TikToks modereringsregler är indelade i tre delar, enligt läckta dokument som The Guardian tagit del av. En del som av företaget beskrivs som den ”slappa versionen”. Det finns också två strikta versioner. Den ena är anpassad till länder med mer konservativa moraliska värderingar och innehöll betydligt mer restriktiva regler om till exempel nakenhet. Enligt dessa regler fick inte heller för långa inlägg om mensskydd finnas i appen, enligt The Guardian. 

Den andra strikta versionen är regler anpassade till specifika länder och ska hantera lokala kontroverser. Regler anpassade till Turkiet förbjuder till exempel innehåll om kurdisk separatism och kritik mot landets president Recep Tayyip Erdoğan.

Men i de landsspecifika reglerna återfinns också regler om censurering av homosexuella par, nyheter och skildringar från hbtq-grupper och stöd för hbtq-personers rättigheter. I alla regler om censur som gällde homosexualitet gick TikTok längre än de lokala lagarna i till exempel Turkiet.

Tidigare har TikToks ägare ByteDance sagt till The Guardian att den lokalanpassade modereringen i maj ersattes av bland annat lokala moderatorer med en lokal moderationspolicy.

Tidigare har The Guardian också kunnat avslöja att TikTok förbjudit ämnen som är känsliga för Kinas styre. Bland annat Himmelska fridens torg, Tibet and Falun Gong är förbjudna ämnen på TikTok.