Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Guide: handla på nätet utomlands

Det är inte svårt, men det kan vara tidskrävande, att beställa hem utländska varor via nätet. Här några tips för den som vill testa.

Det första frågan att ställa sig är om varan ska köpas inom EU eller utanför unionen. Inom EU gäller ett regelverk och i övriga världen ett annat.

Den som handlar inom EU slipper betala tull på varorna. Den som beställer alkohol via nätet ska betala alkoholskatt och ska kontakta Skatteverket för att myndigheten ska få en säkerhet för att skatten blir betald, annars har Tullen rätt att omhänderta alkoholen.

Den som ska göra en nätbeställning på tobak inom EU ska också betala skatt och gör på samma sätt.

Oftast behöver den som beställer något inom EU inte betala någon annan skatt än den moms som finns i landet som varan beställs ifrån. Det behövs inte heller betalas tull på varor från andra EU-länder.

Den som beställer varor utanför EU ska betala svensk moms och i en del fall också tull.

Böcker, datorer och mobiltelefoner har ingen tull.

Kläder har 12 procents tull och för skor är tullsatsen mellan 7 och 17 procent.

Men det finns undantag i tullreglerna. Om en vara kostar under 1.500 kronor inklusive frakt slipper kunden betala tull.

Utöver det tillkommer moms. För de allra flesta varor är det 25 procents moms.

Böcker och antikviteter (som är äldre 100 år) har lägre moms. På böckerna ska det betalas 6 procent moms och på möblerna 12 procent.

Fraktkostnaderna varierar mellan företag och land. Vissa bolag i Europa lägger inte på någon fraktavgift, vissa tar en avgift om kunden beställer för mindre än en viss summa.

Det kan löna sig att skicka varan med den nationella posten, istället för att anlita speditionsfirmor, dock kan frakten ta längre tid med posten. Här är några prisexempel: att skicka ett par skor från USA kan kosta cirka 200 kronor. Lättare produkter som smink kan kosta 30-40 kronor. Att skicka skor från Australien kan kosta cirka 150 kronor.

Vissa varor har särskilda regler för föras in till Sverige. På Tullverkets sajt finns mer information.

Ett bra sätt att få koll på prisbilden är att använda sig av en jämförelsesajt: här är ett par som är användbara.

www.pricerunner.se har svenska priser och finns också i ett par andra europeiska länder.

www.pricegrabber.com är en amerikansk motsvarighet.

www.shopping.com jämför priser i en rad länder.

Ett sak som försvårar för den som vill handla från de billiga sajterna är att många nätbutiker är inriktade på hemmamarknaden och inte vill skicka varor till andra länder.

En annan möjlighet att hitta billiga varor är att vända sig direkt till tillverkaren. Teknikjättarna har ofta försäljning från den egna hemsidan.

Valutan är viktig för att se om köpet är lönsamt. På DN:s sajt finns de aktuella kurserna.

Garantierna skiljer sig mellan tillverkarna. Se vad som gäller på säljarens sajt.

I Sverige har kunder som beställer varor på nätet 14 dagars ångerrätt. Inom EU gäller sju dagars ångerrätt. I både Sverige och EU kan en nätkund behöva betala fraktkostnaden för att få lämna varan i retur och få tillbaka pengarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.