Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Guide: Sänk elräkningen – så här gör du

Sänk värmen.
Sänk värmen. Other: Anders Wiklund/TT

Trött på hög elräkning? Det finns en hel del du kan göra för att få ner den. Vissa åtgärder är enkla – andra kräver lite mer uppoffringar.

Sänk inomhustemperaturen

1

Har du värme via direktverkande el hemma? På med raggsockor och flanellpyjamas – och sänk värmen. Tänk på att en grad minskar energianvändningen med fem procent.

Täta runt fönster och dörrar

2

Förr använde man särskilda pappremsor för att täta fönster. Remsorna går fortfarande att få tag på ute i handeln – liksom olika gummilister. Ett sätt att behålla värmen inomhus är att vara frikostig med textilier. Ett draperi vid dörren är inte bara snyggt – det isolerar och minskar även draget.

Byt till lågenergilampor och släck

3

Hur många lampor behöver du ha tända egentligen? Se över glödlampor och byt ut till energisnåla varianter. Och släck ljuset när det inte behövs. Vem har glädje av belysningen i ett tomt rum?

Undvik standby-läget

4

Dra ur alla laddare och undvik att ha apparater på standby-läge.Det finns ingen anledning att ha både tv och stereo inkopplade när man inte använder apparaterna.

Tvätta klokt

5

Tvätta i 40 grader i stället för 60 grader. Det kan nästan halvera energianvändningen.

Se över temperaturen

6

+5 grader i kylen och -18 grader i frysen är bra hållpunkter. Och fundera samtidigt på om någon av dina vitvaror är en energitjuv? Om du har möjlighet, byt ut den gamla frysen mot energisnålare modell.

Mer att tänka på:

Koka vatten med vattenkokare.

Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med handdisk.

Spar på varmvattnet – sätt på ett snålspolande duschmunstycke.

Läs mer: Rusande elnätspriser ska stoppas

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.