Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Guldpriset faller

Guldpriset faller kraftigt och en kommande räntehöjning i USA är ett viktigt skäl.
Men råvaruexperterna tror att guldet är nära botten och snart kan stiga igen.

Den amerikanska centralbanken Fed har länge pumpat in stimulanser för att hålla temperaturen uppe i USA-ekonomin. Men när tillväxten nu börjat stiga har Fed dragit ner på injektionerna, i stället har diskussionen blivit alltmer intensiv om när den första räntehöjningen ska komma. Och när räntorna stiger blir det mer lönsamt att köpa obligationer och andra räntepapper än att äga räntelöst guld som inte ger någon avkastning.

– USA flaggar för räntehöjningar och man drar ner på likviditetsinjektionerna. Och nu när dollarn har stärkts ganska kraftigt har det blivit ytterligare press på råvarupriserna, inte minst på guld. Stigande räntor är något som guldet inte gillar, säger Jörgen Kennemar, råvaruexpert på Swedbank.

Guldpriset, räknat i svenska kronor, har backat med närmare 30 procent sedan hösten 2012. Samtidigt är omvärlden stökig, med usel tillväxt i euroområdet, kris i Ukraina och USA-bombningar i Syrien. Enligt gamla läroböcker ska guldpriset stiga i orostider och därför tror Kennemar att guldpriset nu är nära botten.

– Den geopolitiska utvecklingen har ju inte blivit bättre, snarare sämre. Och det skulle snarast tala för att guldpriset skulle gå uppåt när man söker sig till säkrare placeringar, säger Kennemar.

Torbjörn Iwarsson, råvaruspecialist på SEB, bedömer också att kommande räntehöjningar är ett bärande skäl till guldets svaga utveckling. Kinas svagare utveckling är en annan faktor. Även Iwarsson tror på stigande guldpris framöver. Han bedömer att gruvbolagens kostnad för nytt guld är såpass höga att det inte finns så mycket mer fallutrymme för guldet, som nu handlas för drygt 1 200 dollar per uns (31,1 gram).

– Produktionskostnaden för guld ligger på kanske 700—800 dollar i rörlig kostnad och den totala kostnaden för många av gruvbolagen ligger på ungefär 1 200 dollar så det är svårt att se att priset skulle falla jättemycket. Sannolikt ligger det ganska nära botten nu, säger Iwarsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.