Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Guldrekord i krisens spår

Guld och andra ädelmetaller sticker i höjden när det blåser snålt på pengamarknaderna.

I skuldkrisens spår når priset på guld nivåer som aldrig skådats tidigare. Ett uns, 31 gram, guld överskred på onsdagen 1.240 dollar. Det är runt 20 procent mer än i februari och en dubblad nivå på tre år. Sedan senaste sekelskiftet har guldpriset femfaldigats.

Den huvudsakliga orsaken är att värdebeständiga metaller alltid blir populära i tider av finansiell oro.

Även silverpriset steg till den högsta nivån på fem månader. Sedan årsskiftet handlar det om en uppgång med runt 15 procent, ungefär lika mycket som priset på platina har stigit.

Oljan följer däremot inte samma mönster. Med en tilltagande risk för att konjunkturen försvagas när Europas regeringar måste spara sig ur krisen faller oljepriset. På onsdagen skrev International Energy Agency (IEA) ned prognosen en aning för efterfrågetillväxten på olja i år.

Priset på ett fat amerikansk olja för leverans i juni sjönk något under onsdagen till runt 76 dollar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.