Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 03:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/gunnebo-rusade-pa-stigande-stockholmsbors/

Ekonomi

Ledande Wall Street-index föll två procent

Börserna i New York backade på tisdagen sedan USA:s smittskyddschef Anthony Fauci varnat för nya utbrott av coronaviruset, som kan drabba landet om öppningen av ekonomin sker alltför snabbt. Fauci konstaterade att det sannolikt inte finns någon medicin eller något vaccin tillgängligt mot viruset i slutet av augusti eller början av september.

TT Text

Men de massiva stödprogrammen och förhoppningar om en ekonomisk återhämtning har lett till att Standard & Poor's breda index stigit över 30 procent sedan bottennoteringen den 23 mars.

Dow Jones industriindex backade på tisdagen 1,9 procent, medan Nasdaqs kompositindex och S&P 500 båda gick ned 2,1 procent.

Stockholmsbörsen steg på tisdagen, trots oro för nya vågor av coronasmitta runtom i världen. OMXS-index gick upp 0,6 procent.

Mest uppåt bland tungviktarna i OMXS30-index drog telekomtillverkaren Ericsson och klädkedjan Hennes & Mauritz, upp 1,8 respektive 1,0 procent.

En annan vinnare var säkerhetskoncernen Gunnebo, som lanserade en ny produktserie med slussar för att stoppa covid-19-smittade vid entréer till skolor, sjukhus och fabriker. Aktien rusade 33,3 procent.

Ljudboksföretaget Storytels aktie backade 3,0 procent efter sin delårsrapport, trots att bolaget flaggar för fortsatt stark trend uppåt i försäljning och abonnenter under andra kvartalet. Sedan årsskiftet har aktien lyft över 40 procent.

Nya fall av coronavirus konstaterade i Wuhan i Kina spädde på oron för att covid-19-pandemin ska slå till igen i länder där smittspridningen tidigare stannat av. Men stegvis hävda nedstängningar runtom i världen ingöt hopp i marknaden om en ekonomisk återstart. Därtill stärktes börshumöret av beskedet från Kina om att man tar bort strafftullar på 79 amerikanska varor, inklusive malm och sällsynta jordarter.

En siffra för USA:s inflation i april från landets arbetsmarknadsdepartement – den lägsta sedan finanskrisen 2008 – gjorde inget större avtryck på marknaden.

På de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad. FTSE100-index i London steg 0,9 procent, medan CAC40-index i Paris tappade 0,4 procent och DAX-index i Frankfurt sjönk 0,1 procent.