Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Gustafsson sålde patent för en dollar

Chefen för forskningsbyn Novum, professor Jan-Åke Gustafsson, sålde patentet på ER-beta-receptorn till börsbolaget Karo Bio för en dollar. Samma bolag där han är grundare, styrelseledamot och aktieägare. Eva Enmark, som gjorde upptäckten, har inte fått någon ersättning.

Karo Bios affärsidé är att vidareutveckla de upptäckter Gustafssons forskare gjort på Novum. Den betydelsefullaste upptäckten har varit ER-beta där Karo Bio försökt kommersialisera fyndet. Målet är att hitta möjliga läkemedel som kan hjälpa dem som har problem med receptorn. Två av de sex projekt Karo Bio driver i dag handlar om ER-beta.

DN har tagit del av flera avtal som Jan-Åke Gustafsson har tecknat med Karo Bio. Han har skrivit under avtalet för Karolinska institutets räkning där han är prefekt och för Karo Bio har dåvarande vd Per-Olof Mårtensson signerat.

Av avtalet framkommer inte att Gustafsson har dubbla roller, som även styrelseledamot och aktie- ägare i bolaget.
I ett avtal från 1996 står i paragraf åtta att "Har uppfinning tillkommit i anslutning till samarbetet, har Karo Bio rätt att inträda som ensam rättsinnehavare med avseende på uppfinningen. Rätten tillfaller Karo Bio utan annan särskild ersättning till forskarna eller institutionen för medicinsk näringslära än vad gäller kollektivavtal och Karo Bios ersättning till anställda".

Avtalet innebar att Jan-Åke Gustafsson skrev över sina forskares rättigheter till Karo Bio utan någon större ersättning. Jan-Åke Gustafsson säger att forskarna stod med på patentet och godkände förfarandet och att de erhöll ersättning. Eva Enmark själv säger att den enda ersättning hon fick var att hon kort efter upptäckten anställdes som konsult i Karo Bio under en tid.

För Jan-Åke Gustafsson var avtalet med Karo Bio mer förmånligt. Han har under lång tid haft ett konsultavtal med företaget där han de senaste åren fått cirka en miljon kronor om året. Dessutom sålde han hösten 2001 20.000 aktier i bolaget. Reavinsten för Gustafsson blev runt fem miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.