Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Hackare stal 850 miljoner från bank

En grupp hackare lyckades ta sig in i ett konto på Federal Reserve i New York och stjäla 850 miljoner kronor. Pengarna tillhörde en bank i Bangladesh.

Det var den 5 februari som vad som misstänks vara kinesiska hackare kunde ta sig in på Bangladesh Banks konto på Federal Reserve Bank i New York.

Hackarna lyckades föra över omkring 850 miljoner kronor omräknat i svensk valuta och sedan slussa dem vidare till konton på Sri Lanka och i Filippinerna, skriver The Daily Star i Bangladesh.

Utredare i Filippinerna har kunnat spåra pengarnas väg från stölden till hur de sedan började tvättas till vita. När pengarna nått ett konto i Filippinerna såldes de till en svartväxlare och fördes sedan vidare till tre olika kasinon varefter de såldes tillbaka till svartväxlaren och från denne vidare till konton utomlands. Allt inom några dagar, skriver tidningen.

Trots de stulna pengarnas många vägar från stölden i USA säger sig de bangladeshiska myndigheterna vara säkra på att kunna spåra dem. En mindre summa som fördes över till Sri Lanka har redan återhämtats.

Stölden var pinsam för Bangladesh Bank som redan tidigare brottas med en omfattande bluffhärva som drabbat kontokort och bankomater.

En högt uppsatt, men anonym, källa inom banken säger till Daily Star att stölden kunde ske på grund av brister hos Federal Reserve Bank.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.