Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Hägglund ska träffa Löfven i kväll

02:58. Statsministern höll presskonferens efter Sverigdemorkaternas besked att de kommer att fälla regeringens budget.

KD-ledaren Göran Hägglund åker ikväll till den överläggning om budgeten på Rosenbad som statsminister Stefan Löfven bjudit in till.

– Kallar regeringen så ska man komma, säger Hägglund.

KD-ledaren tycker det är bra att alliansens budget i nuläget ser ut att vinna eftersom den enligt honom leder till tillväxt, fler jobb och därför mer resursertill välfärden. Han vill inte sia om vad som kan komma ut av mötet ikväll.

– Jag vet inte vilket budskap han har med sig. Men kallar regeringen så ska man komma, säger Hägglund.

Efter Sverigedemokraternas besked att man tänker medverka till att fälla regeringens förslag har alliansens budget en majoritet i riksdagen. Att alliansen skulle kunna få styra Sverige kallar Hägglund för ett önskeläge men Hägglund påpekar samtidigt att den parlamentariska situationen är mycket besvärlig.

– I första hand är det här en fråga för Stefan Löfven att hantera. Det är i det här läget upp till Stefan Löfven vem som ska styra Sverige. Om riksdagen fattar beslut om att stödja alliansens budget så får han dra slutsatser av det.

Hägglund framhåller att det finns en bred majoritet i riksdagen för den migrationspublik som Sverigedemokraterna nu försöker stoppa. Den yttersta konsekvensen av den situation som nu uppkommit är ett extraval, resonerar Hägglund.

– Men vi är inte där ännu. Nu tar vi det här steg för steg framåt och det första bör tas av statsministern, säger KD-ledaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.