Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hajpen-avtar-infor-apples-slapp-av-nya-iphones/

Ekonomi

Hajpen avtar inför Apples släpp av nya Iphones

Foto: Mark Schiefelbein/AP

I kväll presenterar mobiljätten Apple årets nya Iphonemodeller. Men den tidigare hajpen som omgärdat teknikpionjärens produktsläpp lyser med sin frånvaro.

TT Text

Det ryktas om nya färger, nya kamerafunktioner och nytt glas på baksidan. Det har gjorts försök att hajpa släppet av de nya modellerna som tros få namnet Iphone 11, men de stora nyheterna väntas utebli.

– De väntas presentera tre telefoner väldigt lika de som presenterades förra året, säger Elias Nordling, reporter på sajten mobil.se.

Tiden då köerna ringlade långa inför att produkterna släpptes i butik är över. När innovationstakten minskar avtar också intresset för Apples telefoner.

Samtidigt stiger priset på telefonerna. I Sverige är trenden tydlig. Vi köper färre mobiltelefoner och vi behåller dem vi köpt allt längre, enligt analysföretaget IDC. Prognosen för 2019–2023 är att trenden fortsätter, men värdet per enhet ökar. Även om Apple fortfarande är marknadsledare har konkurrenterna börjat knappa in.

– För Apples del dyker försäljningen både i värde och i antal. Värde inte lika mycket som antal. Man försöker få folk att köpa dyrare telefoner, säger Martin Sundblad, analyschef på IDC.

Prisökningarna är en medveten strategi för att motverka nedgången i marknaden, enligt honom. Priset på en ny typisk Iphone har fördubblats på fyra år.

– Man har lagt in en massa prisdrivande funktioner som inte efterfrågats av konsumenterna. Att byta mobil har börjat kännas jobbigt och dyrt, säger Elias Nordling.

Han tror att Apple kommer att börja arbeta ännu mer med att utveckla sitt tjänsteutbud. Teknikjätten har sedan tidigare sin egen streamingkanal och en egen betaltjänst. Apple har också fått bra respons på sina bärbara produkter som klockan och de trådlösa hörlurarna, enligt Elias Nordling.

– Jag tror att de räknar med en stagnation i mobilförsäljningen. Men i slutändan är en mobil något alla behöver, även om försäljningen planar ut, säger han.

Finns det något som skulle kunna ge mobilförsäljningen ett lyft? En totalt ny design med nya användningsområden för hårdvaran, spår Martin Sundblad.

– Möjligen sådant som en vikbar och böjbar skärm och att du kan använda skärmen till saker du inte kunnat använda den till tidigare, säger han.

Klockan 19 svensk tid presenterar Apple sina nya produkter – för första gången live på Youtube. Tidigare har presentationen alltid gjorts i Apples egna kanaler.

– Jag vet inte hur jag ska tolka det. En möjlig tolkning är ett minskande intresse att följa deras livestreams, att de är oroliga för intresset, säger Elias Nordling.