Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Håll i hatten – studenten kan bli en kostsam historia

Hattbaren i Stockholm märker att det blivit trendigare med studentmössor och upplever ett större tryck än tidigare år. ”Jag tror att det kan skapas grupptryck när många bara vill ha det klasskamraterna har under studenten. Det är jättehemskt för dem som inte har råd", säger butiksbiträdet Elin Jacobsson.
Hattbaren i Stockholm märker att det blivit trendigare med studentmössor och upplever ett större tryck än tidigare år. ”Jag tror att det kan skapas grupptryck när många bara vill ha det klasskamraterna har under studenten. Det är jättehemskt för dem som inte har råd", säger butiksbiträdet Elin Jacobsson. Foto: Magnus Hallgren

Mössa, kläder, flak och mottagning – att ta studenten kan bli dyrt. Det kan skilja så mycket som 2.000 kronor mellan den billigaste och den dyraste studentmössan. Dessutom ger vi studentpresenter för 2,3 miljarder varje år.

”Du tar bara studenten en gång i livet.” Så skriver ABC-gruppen, en stor leverantör av studentmössor och andra studentprylar, på sin hemsida. Flera andra företag använder liknande argument för att marknadsföra sig.

Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea. Hon säger att studenten och allt som hör till har blivit som en hel industri.

– Du kan beställa allt med studenttema: underkläder, gympa­kläder – allt! Det är viktigt att själv fundera på vad man tycker, säger hon.

ABC-gruppen tar för sin billigaste mössa 199 kronor. Det är den enklaste varianten med svart skärm, sammetsmössa och en blågul blomma mitt på. Men det går även att beställa en kashmirmössa för 699 kronor. Väljer studenten dessutom kashmirmössan med läderskärm, en speciell programblomma, brodyr och gravyr på ovansidan, framsidan och baksidan av mössan kan alla tillval som mest kosta 1.455 kronor. Det går att komma upp i en beställning för 2.154 kronor – för bara mössan.

Crownstudent.se tar för sin allra dyraste mössa, inklusive alla tillval, 1.427 kronor.

Enligt Ingela Gabrielsson blir det för vissa en stor press att ha det allra finaste och bästa på studenten just för att man bara tar studenten en gång i livet. När det gäller studentmössan har hon några råd.

– På olika skolor väljer de ju olika, det finns till exempel band i olika färger och med olika slogan, det finns varianter i stora mängder. Men man ska fundera på hur mycket man kommer att ha mössan. Visst kanske studenten sparar den och det är ett minne för livet, men det kanske inte är rimligt att lägga ned en förmögenhet med tanke på att man inte har den på sig så mycket, säger hon.

Förut såg det annorlunda ut, berättar Ingela Gabrielsson.

– Då hade studenten på sig mössan hela sommaren, nu är det bara på studentdagen. Det är rimligt att man tänker på det när man köper sin mössa, det kanske inte är värt alla extra detaljer, säger hon.

Mottagningen, som många har hemma med släkt och vänner på studentdagen, är en annan stor utgift.

– Fundera på om alla ska ha varsin i en klass eller om det går att ha det tillsammans med sina bästa vänner, och dela på kostnaden. Studentflak gör man ju redan tillsammans med klassen, så det går inte att påverka så mycket, säger Ingela Gabrielsson.

Andra saker som går att spara in på är kläderna.

– Det finns många snygga vintage­klänningar, eller så kan man hyra kläder eller låna av varandra.

Om studenten ändå väljer att köpa en ny klänning eller kostym, gäller det att tänka långsiktigt, säger privatekonomen.

– Killar kanske ändå behöver en kostym, men det finns jättebra och snygga kostymer utan att de kostar allt för mycket. Det är bra att försöka tänka lite realistiskt så man även har pengar kvar framöver, säger Ingela Gabrielsson.

Studentskivor och eftersläpp till dessa är andra utgifter som kan ses över.

– Man kanske ska göra studentbudget innan, och starta ett sparande till studenttiden, säger Ingela Gabrielsson.

Hon säger att det som förälder kan vara svårt att hantera alla kostnader som uppstår kring sitt barns student.

– Föräldrar vill ju göra sitt bästa för sina barn, men det behöver inte alltid handla om pengar. Jag vill gärna uppmuntra till att våga tänka annorlunda.

Hon tipsar om att föräldrarna kan ha ett familjeråd med sin student för att prata igenom kostnaderna.

– Man kan försöka hjälpas åt och fixa. Och så får man fundera på om det är värt alla pengar. Det handlar om att någon måste våga ta ner pressen genom att prata om det. Det ska inte gå så långt att man behöver ta lån för studenten, då är det dags att sätta stopp, säger hon.

Fakta.

Privatekonomens bästa spartips

Gör en budget och bestäm ett tak för vad studenttiden totalt sett får kosta.

Bestäm vad som verkligen är viktigt och vad man kan avstå från.

Föreslå att ni går ihop om att ha studentmottagning och dela på kostnaderna för detta.

Leta efter klänning i second hand-affärer. Kostym kan hyras.

Välj en lagom pyntad studentmössa – både med tanke på pris och på utseende.

Ska du ta studenten om ett år eller flera år? Starta ett sparande som du öronmärker för studenten.

Studentpresenter i siffror

Vi köper studentpresenter för i snitt 2,3 miljarder kronor varje år.

Var tredje förälder ger pengar till sina barn som studentgåva och omkring 40 procent av mor- och farföräldrarna ger också pengar.

Presenter till släktingars och grannars barn kostar runt 300–400 kronor.

Totalt står presenter till studenter för 5 procent av det totala presentbeloppet under ett år.

Var femte person köper minst en studentpresent per år.

Källa: Nordea

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.