Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Hållbarhet ny uppgift för miljövännen Klas Eklund

Klas Eklund, ekonom, debattör och författare, har nyligen utsetts till SEB:s hållbarhetsekonom.
Klas Eklund, ekonom, debattör och författare, har nyligen utsetts till SEB:s hållbarhetsekonom. Foto: Emil Wesolowski

Miljön och klimatet ska in som självklara delar i bankernas affärsbedömningar. Det handlar om att hantera risker på rätt sätt, menar välkände ekonomen Klas Eklund som nyligen har utsetts till hållbarhetsekonom vid SEB.

– Hållbarhet blir allt viktigare för bankerna. Det täcker ett brett fält, från socialt ansvar till styrsystemen som måste klara finanskriser och dessutom allt som har att göra med miljö och klimat, säger Klas Eklund.

Han har en lång tid bakom sig vid SEB som bankens chefsekonom och därefter seniorekonom. Klas Eklund är också en välkänd författare i ekonomiska ämnen, sedan länge med särskilt intresse för miljö- och klimatfrågor.

Nu är avsikten att han för SEB:s del ska fokusera på det området. Banken har ambitionen att ligga långt framme, bland annat genom att medverka till investeringar som minskar utsläppen av växthusgaser.

– SEB har också gått i spetsen när det gäller konkreta insatser för bättre miljö och klimat. Vi är ledande på gröna kapitalmarknadsprodukter och erbjuder allt fler fondplaceringar med grön inriktning, framhåller Klas Eklund.

På central nivå i SEB finns sedan tidigare en hållbarhetsgrupp där han är medlem. Men det ligger även ett ansvar för hållbarhetsfrågorna, däribland miljö och klimat, på bankens affärsområden som en del av deras reguljära verksamhet.

– Där ingår att granska alla krediter, både nya och utestående, från dessa aspekter. Det är en nödvändig del av bankens riskbedömning och motiveras av rent affärsmässiga skäl. Men där finns också önskan att SEB ska uppträda som en god medborgare och bidra positivt till samhället.

Kraven på bankerna när det gäller hållbarhet har också ökat från politiker och myndigheter. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har gett i uppdrag åt Finansinspektionen att ta in miljö och klimat i  tillsynen av finanssektorn.

– Det är naturligt, med tanke på dessa frågors växande betydelse. Men hittills har det inte medfört några nya myndighetskrav, eftersom svenska banker ligger långt framme, betonar Klas Eklund.

– Internationellt finns det också en liknande trend. Tydligast kom detta till uttryck i ett tal som Mark Carney, chefen för Bank of England, höll i höstas. Där framhöll han hur den pågående klimatförändringen också inverkar på finansiella stabiliteten.

Det gäller att bryta med den kortsiktighet som ofta råder, resonerar Klas Eklund. Men detta borde inte vara särskilt svårt för svenska affärsbanker som har varit med länge och vill se långt framåt.

För bankerna är affärsidén att hantera risker och ta ansvar. Man ställer inte längre miljö- och klimatkrav mot ekonomisk lönsamhet:

– Jag ser en stor förändring efter finanskrisen 2008–2009. Senaste året har detta blivit uppenbart, bland annat genom FN:s klimatmöte i Paris och G7-ländernas åtagande att gradvis avveckla användningen av fossila bränslen.

– Det ingår i bankernas samhällsroll att aktivt delta i detta skeende.

Hur påverkas vanliga bankkunder?

– Tydligast genom att fler sparprodukter med grön inriktning kommer fram. Men eftersom det inte finns enhetliga definitioner eller allmänt omfattade åsikter om vad som är hållbart, så måste kunderna själva ta ställning till de olika produkterna.

Bankens uppgift blir att se till att det råder hög transparens och att alla ska kunna göra medvetna val, understryker Klas Eklund. Det gäller att göra tydligt vad begreppet grönt står för – och inte använda det som säljargument till kunderna.

– SEB ger inte gröna lån till en viss sorts bostäder eller bilar. I stället ska det ingå i bankens kreditgivning att påverka företagen, så att deras produkter uppfyller höga hållbarhetskrav.

Fakta. Klas Eklund

Ny som hållbarhetsekonom vid SEB. Var bankens chefsekonom 1994–2007, sedan seniorekonom där.

Är också ordförande i regeringens analysgrupp om framtidens arbetsmarknad.

Var under 1980-talet nära medarbetare till dåvarande statsministern Olof Palme och finansministern Kjell-Olof Feldt.

Välkänd debattör och författare till ett stort antal böcker, där den mest kända är ”Vår ekonomi – en introduktion till samhällsekonomin”. Har på senare år, bland annat, skrivit böckerna ”Vårt klimat” och ”Tillväxt”.

Född 1952, är ekonomie licenciat vid Handelshögskolan i Stockholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.