Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hälsofarlig styrka på felmärkta D-vitaminpiller

Alla talar om vikten av D-vitamin, men det är inte alltid du kan lita på vad som står på pillerburken, visar Testfaktas analys.

Att vi nordbor kan behöva extra tillskott av D-vitamin under årets mörka månader känner de flesta till. Forskning har också visat att brist på D-vitamin kan hänga samman med sjukdomar som ms, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och depression.

När Testfakta lät analysera innehållet i tio olika vitaminburkar som säljs i Sverige visade det sig att skillnaden mellan det som stod på förpackningen och hur mycket preparaten innehöll ibland var stor. I en burk låg innehållet långt över den nivå som EU:s livsmedelsmyndighet EFSA anser kunna vara skadlig.

– Det är självklart inte okej, säger Ann Burgaz, postdoktor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.

Hon har forskat om D-vitamin under många år och märkt hur intresset för området ökat.

– D-vitamin är det trendigaste vitaminet just nu, och en del verkar tro att ju mer man får i sig, desto bättre. Men det finns risker med för höga nivåer. Lagom är bäst, säger hon.

Beroende på ålder rekommenderar Livsmedelsverket ett intag på mellan 7,5 och 10 mikrogram D-vitamin per dag.

Enligt EFSA kan nivåer över 100 mikrogram per dag vara hälsofarliga, och därför får preparat med så höga doser inte säljas i Sverige. Men när Testfakta gav sig ut i butikerna hittade vi en produkt, av märket Self, som enligt förpackningen ska innehålla 125 mikrogram D-vitamin per tablett. Laboratorieanalysen visade sedan att de innehöll nästan dubbelt så mycket, tjugo gånger mer än det rekommenderade dagliga intaget.

– Jag skulle absolut inte rekommendera någon att ta så stor dos, säger Ann Burgaz.

Enligt Livsmedelsverket finns det klart skäl att belägga en sådan produkt med saluförbud.

– Vi har missat att det inte är tillåtet, säger Magnus Westberg, nutritionist på företaget 13:E Protein Import, som står bakom kosttillskotten Self.

– Men vi ska faktiskt sänka halten, vi gör om hela sortimentet nu och kommer att ha nya burkar på plats om tre veckor.

Burkar med 125 mikrogram per tablett finns i skrivande stund fortfarande till försäljning. Att den som Testfakta köpte dessutom visade sig innehålla nästan dubbelt så mycket förvånar Magnus Westberg.

– Vi får göra en egen kontroll av den ”batchen”, säger han.

Överdosering av D-vitamin kan leda till att lungor och njurar förkalkas.

Fakta.D-vitamin

D-vitamin bildas i kroppen när huden utsätts för solljus. Vi kan också få i oss D-vitamin från maten, till exempel från lätt- och mellanmjölk och margarin som är berikat, ägg, fet fisk och kött.

Det finns både D2 och D3-vitamin. D3 är vanligt i kosttillskott och används även i berikning av livsmedel.

Livsmedelsverkets nuvarande rekommendation för D-vitamin är 7,5 mikrogram om dagen för barn över två år och vuxna.

Nya nordiska näringsrekommendationer är på gång. Ett förslag där är att det rekommenderade dagsintaget för barn över två år och vuxna ska höjas till 10 mikrogram per dag och att personer över 75 år ska rekommenderas 20 mikrogram.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.