Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hälsotrenden håller i sig – då får branschen ett lyft

Kunden Christina Gustafson handlar bara i hälsokostaffärer om hon inte hittar produkterna på apoteket. Här köper hon tranbärstabletter av Emma Björk, butiksansvarig för Life i Gallerian.
Kunden Christina Gustafson handlar bara i hälsokostaffärer om hon inte hittar produkterna på apoteket. Här köper hon tranbärstabletter av Emma Björk, butiksansvarig för Life i Gallerian. Foto: Roger Turesson

Hälsofackhandeln går allt bättre och ­försäljningen av hälsokostprodukter ökar.

En global hälsotrend samt ökad försäljning av kosttillskott är några av förklaringarna.

När avregleringen av apoteken skedde 2010 var det få som trodde att det skulle gå bra för hälsofackhandeln. Hälsokosthandlare såg en stor oro i att bli utslagna av apotek som sålde hälsokostprodukter av olika slag. Men utvecklingen verkar ha skett i rakt motsatta riktningen.

Hälsofackkedjan Lifes senaste bokslut visar på de bästa resultaten sedan deras start för 20 år sedan. Vinstökningen ligger på 54 procent jämfört med 2013.

Lars Fins är koncernchef för Life. Han tror att den positiva utvecklingen bland annat beror på att de lyckats tvätta bort hokus pokus-stämpeln från hälsokostprodukter.

– Vi har byggt ett varumärke och fokuserat på att driva ett friskvårdsarbete och är ett alternativ till sjukvården och apoteken. Det handlar om att få en balans mellan kost, motion och vila, säger han.

Dessutom tyder flera siffror på att det finns en global hälsotrend. Flera av de ledande aktörerna inom hälsofackhandeln finns i Storbritannien och USA.

– Hälsa är en megatrend som råder inom hela världen, och det är svårt att säga att det skulle gå över, att man som konsument skulle bry sig mindre om sin kropp, säger Lars Fins.

Företrädare för bolag vittnar om att det finns ett stort intresse för hälsokostprodukter. Ett av dem är hälsokostföretaget Midsona, som bland annat innehar märket Friggs. I Midsonas delårsrapport för första kvartalet 2014 skriver koncernchefen och vd:n Peter Åsberg att de ser ett ”tydligt ökat intresse för konceptet supermat”.

– Man kan säga att det finns ett generellt ökat intresse för hälsan, både i Norden och i resten av världen. Det finns absolut en trend, säger Peter Åsberg.

Även på hälsokostbolaget Bringwell, verksamt på hela den nordiska marknaden, märks en tydlig hälsotrend. Efterfrågan på ekologiska, naturliga och icke syntetiska produkter är det som ökar mest.

– Konsumenten blir mer och mer upplyst och jobbar för att förebygga sin hälsa. Vi får många frågor om bland annat produkternas innehåll, säger Erika Bennerholt, vd för Bringwell Sverige.

Kunden Christina Gustafson handlar vissa produkter på hälsokostaffärer, speciellt dem hon inte hittar på apoteket.

– Nu har jag handlat tabletter med tranbär, det är bra mot urinvägsinfektion. Apoteken har ju mycket, men inte just den här sorten, säger hon.

Christina Gustafson är inte ensam om att vilja förebygga sin hälsa. Enligt en ny undersökning från Svensk Handel anser sig 75 procent av de svenska konsumenterna vara hälsomedvetna när de handlar. Men enligt Erika Bennerholt är vi ­ i Sverige ganska undermåliga på att ta hand om oss själva.

– Det är lätt att vi bara tar en värktablett när vi mår dåligt. Men intresset för hälsan ökar med ­åldern, man vill leva länge och vill att kroppen ska hänga med. Yngre personer har med det från början, de vill träna mycket och vill må bra.

Lifes koncernchef Lars Fins säger att det är skillnader i olika länders syn på hälsokostprodukter.

– I Norden är vi väldigt konservativa och håller fast vid vad myndigheter och doktorer har sagt i årtionden. Men nya generationer har en helt annan kunskap i tidig ålder och är öppna för nya saker. I dag finns det en öppenhet och helt annat intresse som driver på även den svenska synen på vitaminer och mineraler, säger Lars Fins.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.