Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Halverad vinst för SKF

Kullagerkoncernen SKF halverade sin vinst för fjärde kvartalet i fjol, jämfört med motsvarande kvartal 2014. Minskande efterfrågan i Nordamerika är en av orsakerna, enligt koncernchefen– som ser 2016 som utmanade.

Vinsten före skatt stannade på 653 miljoner kronor för det sista tre månaderna av 2015. För motsvarande period året innan var vinsten 1 293 miljoner kronor. SKF redovisar en ökning av kostnader för engångsposter, från 470 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2014 till 687 för motsvarande kvartal i fjol.

Det här är betydligt sämre resultat en vad analytiker som följer SKF hade väntat sig. Enligt nyhetsbyrån Reuters var deras förväntan i snitt på en vinst på 1 073 miljoner kronor

– Kundefterfrågan utvecklades som vi förväntat under kvartalet, med undantag för Nordamerika, där nedgången blev kraftigare än förutsett på grund av lägre efterfrågan och minskade lagernivåer, skriver koncernchefen Alrik Danielson i en kommentar.

Han tillade med att säga att marknadsförhållandena under 2015 varit ”utmanande” och att året börjat med ”fortsatt osäkerhet”.

– Till följd av detta räknar vi med att efterfrågan (blir) ... något lägre jämfört med föregående år, fortsätter Danielson.

Försäljningen under fjärde kvartalet 2015 var 18 215 miljoner kronor, mot 18 499 miljoner för motsvarande kvartal 2014.

För helåret 2015 var vinsten före skatt 5 834 miljoner kronor, en försämring jämfört med 2014 då vinsten blev 6 668 miljoner kronor. Försäljningen för helåret var 75 997 miljoner kronor mot 70 975 miljoner för 2014.

Styrelsen föreslår en oförändrad utdelning på 5:50 kronor per aktie.

SKF:s rapporter brukar traditionellt sett ses som en indikation på hur den övriga industrisektorn har gått.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.