Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Hamburg förbjuder kaffekapslar

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Hamburg har av miljöskäl förbjudit användandet av kaffekapslar i de offentliga verksamheterna. Anledningen är att kapslarna som ofta innehåller aluminium är svåra att återvinna.

Espressomaskiner där kapslar med kaffepulver används har de senaste åren varit en försäljningssuccé. Att göra kaffet är snabbt och enkelt men kapseln som innehåller pulvret är svår att återanvända.

Som en del i sitt miljöarbete har Hamburg, Tysklands näst största stad, beslutat att kaffekapslar inte får användas i stadens verksamheter.

– De här portionsförpackningarna orsakar en onödig förbrukning av resurser och producerar skräp som ofta innehåller miljöfarligt aluminium, säger Jan Dube, på miljö- och energiförvaltningen i Hamburg, till brittiska BBC.

Engångskapslarna består ofta av en mix av material, aluminium och plast, och innehåller dessutom kafferester vilket gör dem svåra att återvinna, därför hamnar de ofta i hushållssoporna. I förhållande till innehåll är det även mycket som är förpackning.

– Det är 6 gram kaffe i 3 gram förpackning. Vi i Hamburg anser att dessa inte ska köpas med skattebetalarnas pengar, säger Jan Dube.

Många miljarder kaffekapslar säljs varje år internationellt. I Sverige såldes mellan februari 2013 och februari 2014 kapslar för 166 miljoner kronor, enligt analysföretaget Nielsen.

Några företag, däribland Löfbergs, har lanserat kapslar som går att återvinna eller sorteras som komposterbart avfall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.