Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Han avslöjade övervakningen

Edward Snowden säger att han står beredd att lämna sitt komfortabla liv och möta ”den offentliga demonisering” som det amerikanska maktetablissemanget nu kommer att utsätta honom för.
Edward Snowden säger att han står beredd att lämna sitt komfortabla liv och möta ”den offentliga demonisering” som det amerikanska maktetablissemanget nu kommer att utsätta honom för. Foto: Ewen MacAskill / The Guardian-Reuters

Personen som ligger bakom avslöjandet i USA om övervakning av amerikanska medborgare träder nu fram. Edward Snowden, 29 år, säger sig vara beredd på att han kommer att demoniseras av amerikanska myndigheter.

– Jag vet att medierna uppskattar när den politiska debatten blir personlig, och jag vet att staten kommer att demonisera mig, säger han till brittiska tidningen The Guardian.

Snowden har ett förflutet både hos CIA och NSA, visar det sig. Hos underrättelseorganisationen CIA arbetade han med datatekniska uppgifter. Hos NSA (National Security Agency, Nationella säkerhetsmyndigheten) har han under de senaste fyra åren arbetat som anställd via externt kontrakterade bolag, som teknikkonsultfirman Booz Allen och datajätten Dell.

Att Edward Snowden nu går ut offentligt är, enligt The Guardian, hans eget val. Ända sedan han bestämde sig för att göra ett stort antal topphemliga dokument offentliga var han fast besluten att inte söka skydd som anonym uppgiftslämnare.

– Jag har inte för avsikt att dölja vem jag är, eftersom jag vet att jag inte har begått något fel, säger ”visslaren” (whistleblower).

Det torde redan stå klart att Snowden går till historien som en av USA:s främsta visslare – tillsammans med föregångare som Daniel Ellsberg, krigsanalytikern som offentliggjorde det som kom att kallas the Pentagon Papers, och Bradley Manning, soldaten som i dagarna ställts inför rätta för att till Wikileaks ha överlämnat tiotusentals hemliga handlingar han kom över i sitt arbete.

Edward Snowden säger att han har ”levt mycket komfortabelt”, inbegripet sådant som en hyfsat hög årslön (cirka 200.000 dollar), en flickvän som han delat bostad med på Hawaii, en solid karriär och en familj han älskar.

– Jag är redo att offra allt detta, eftersom jag inte med gott samvete kan tillåta att USA:s myndigheter krossar privatlivet, friheten på nätet och grundläggande friheter för människor världen över med det massiva övervakningsmaskineri som man bygger upp i hemlighet, säger Snowden till tidningen.

Trots att han med öppna ögon nu träder fram inför offentligheten underströk Snowden gång på gång under intervjun att han önskar undvika det massmediala ljus som hädanefter kommer att riktas mot honom.

– Jag vill inte bli offentligt uppmärksammad, eftersom jag inte vill att storyn ska handla om mig. Jag vill att den ska handla om vad USA:s myndigheter ägnar sig åt.

Visslaren säger sig inte frukta konsekvenserna som följer av att han träder fram, förutom att detta steg kommer att leda till att fokus styrs bort från de förhållanden han med sina avslöjanden just lyft fram. Edward Snowden menar att medierna har en förkärlek för en politisk debatt som blir personfixerad, att ljuset nu riktas mot personen Edward Snowden.

– Och jag vet att staten kommer att demonisera mig, säger han vidare.

Det har gått tre veckor sedan Edward Snowden slutförde de förberedelser som resulterade i förra veckans avslöjande, basunerat ut över hela världen, om NSA:s oblyga övervakning via nätet av USA-medborgare och tillgång till nättrafik utifrån som tar vägen via USA. Vid NSA:s kontor på Hawaii, den unge amerikanens arbetsplats, tog han de sista kopiorna på de hemliga dokument han avsåg att göra offentliga.

Därefter informerade Snowden sin arbetsledare om att han behövde få ledigt ”under några veckor” för att kunna söka vård för den epilepsi han, efter ett antal anfall förra året, insett att han lider av.

Under det att Edward Snowden packade sina väskor talade han om för sin flickvän att han var tvungen att resa bort under några veckor. Han var otydlig om skälen till den plötsliga avresan.

Därefter bar det av till Hongkong, där han nu uppehåller sig. Snowden menar att det av Kina administrerade terriotoriet är en säker plats för honom när det nu hettar till – det är hans fasta övertygelse att en begäran om utlämning till USA kommer att avvisas av Hongkongs myndigheter.

Längre fram hoppas Edward Snowden att Island, med sin tradition av att stå upp för frihet på nätet, skulle kunna bli ett land som ger honom asyl. Samtidigt är han medveten om att förhoppningen kan komma på skam.

Vad Sverige anbelangar visar en karta som The Guardian publicerar att det är ett av världens minst övervakade länder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.