Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 02:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/han-hyllar-varden-pa-facebook-slar-rekord/

Sverige går samman

Han hyllar vården på Facebook – slår rekord

Michael DB, upphovsman till facebookgruppen ”Applådera 1min från balkong, fönster kl 20. Varje kväll för personalen”.
Michael DB, upphovsman till facebookgruppen ”Applådera 1min från balkong, fönster kl 20. Varje kväll för personalen”. Foto: Privat

Facebookgruppen var tänkt att uppmärksamma den hårt belastade vårdpersonalen. Med över 200.000 medlemmar har den nu slagit grundarens alla förväntningar. 

– Det är helt magiskt, säger gruppens skapare Michael DB.

När Michael skapade Facebookgruppen ”Applådera 1 min från balkong, fönster kl 20. Varje kväll för vårdpersonalen” kunde han aldrig ana vilket viralt genomslag den skulle få.

Men från start har svenskarna flockats till gruppen. På bara tre dagar har den växt till drygt 200.000 medlemmar, vilket gör den till den snabbast växande Facebookgruppen någonsin enligt siffror från Crowdtangle som journalisten Emanuel Karlsten tagit fram.

– Jag ville ju bara skapa en jättegrupp för vårdens hjältar. Tänk om man kunde bli 5.000, tänkte jag då. Då har man lite power att nå fram till media och politiker. Och nu är vi här, säger Michael.

Läs mer: De applåderar för vården – i nya coronautbrottets spår

Initiativet verkar också gjort visst avtryck på vårdarbetarna själva. Michael berättar om hur en sjuksköterska skickat ett videoklipp där hon berättar hur applåderna fått henne och hennes kollegor att kämpa lite extra och börjat gå till sina nattpass lite tidigare för att få höra applåderna.

– Det är definitivt det roligaste jag varit med om på väldigt länge i sociala medier.

Samtidigt är han noggrann med att påpeka att hans engagemang för vårdpersonalen inte har väckts på grund av coronaviruset.

Läs mer: ”Hamstra inte mat – hamstra grannar”