Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Han pekas ut som huvudmisstänkt i hästköttsskandalen

En köttgrossist i Nederländerna pekas nu ut som en av de huvudmisstänkta i hästköttsskandalen. Han dömdes för fusk med hästkött i fjol men företaget har ändå tillåtits fortsätta med sina affärer och har köpt hästkött från Rumänien.

Enligt Financial Times dömdes ägaren i fjol i holländska Breda till fängelse för att ha importerat hästkött från Sydamerika och märkt om det till tyskt nötkött och sålt det till Frankrike. Ägarens bolag är registrerat i Cypern.

Uppgifter från rumänska myndigheter visar att firman köpte hästkött från ett rumänskt slakteri i fjol och att det levererades till en kylanläggning i Breda tydligt märkt som hästkött.¨

Ägaren till kylanläggningen, Jeffrey Grootenboer, säger till Financial Times att han läst i lokala tidningar om rättegången mot företagets ägare för att han fuskat med märkning om halalkött, men att beskedet från de lokala myndigheterna var att det inte fanns något förbud för honom att göra affärer.

– Om dom säger att han kan göra affärer, vem är då jag att säga nej? säger Grootenboer.

Enligt utredningen i Frankrike av hästköttsskandalen framgår att hästköttet som hamnat i det franska företagets tillverkning av lasagne misstänks komma från Nederländerna. Men de franska myndigheterna har inte pekat ut något holländskt företag.

Myndigheterna i Nederländerna har inte velat kommentera uppgifterna i Financial Times.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.