Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Han skänker bort hela sin förmögenhet

Miljardären och byggmästaren Per Arwidsson skänker bort sitt livsverk värt minst en miljard. Pengarna ska gå till att öka trivseln i våra svenska städer. Det avslöjar han för Dagens Industri i den första intervjun på 24 år. ”Jag vill inte att miljonprogrammets misstag upprepas”, säger Per Arwidsson till tidningen.

Han började med två tomma händer på 1980-talet. I dag är byggmästaren och finansmannen Per Arwidsson god för runt en miljard. Grundplåten till förmögenheten ligger i fastighetsaffärer och bolaget Granen äger handelsfastigheter för 1,2 miljarder. Flera av hans markområden har även ökat enormt i värde, i våras sålde han till exempel mark i Bromma för 200 miljoner kronor, skriver DI.

Han är även en av Sveriges mest framgångsrika konstsamlare.

Nu skänker Per Arwidsson bort sin förmögenhet. Stiftelsen som offentliggörs på fredagen, uppkallad efter honom och hans partner Birthe, ska göra stadsmiljön vackrare: Den ska värna om konsten, arkitekturen parkerna och planeringen i svenska städer. Målet med stiftelsen är att skapa en dialog mellan människor och politiker.

Per Arwidsson anser att konsten spelar en viktig roll i vår urbana omgivning, och att det behövs en motvikt till politikerna och de kommersiella intressena för att slå vakt om en bra miljö i staden, skriver DI.

Stiftelsen får en grundplåt på 20 miljoner kronor i ett första steg. Vid hans död tillkommer sedan större delen av hans miljardförmögenhet.

Per Arwidsson hoppas nu att flera av Sveriges rika ska inspireras av hans exempel och inte bara låta barnen ärva pengarna av ren slentrian.

– Det ena utesluter inte det andra. Om någon har 1 miljard eller säg 5 miljarder så räcker väl pengarna till barnen också. Jag menar hur mycket kan man göra slut på, säger han till DI.

Andra näringslivstoppar som har delat med sig av sin förmögenhet är bland andra:

Percy Barnevik. Har investerat 400 miljoner kronor i välgörenhetsorganisationen Hand in Hand.

Sigrid Rausing. Dotter till tetrapakmiljardären Hans Rausing. Har i stiftelsen Sigrid Rausin Trust hittills delat ut 2,4 miljarder kronor.

Niklas Zennström. Har grundat Zennström Philantropies.

Kristina Persson (S). Ny minister i regeringen. Startade fonden Freja på 1990-talet med arvet efter fadern.

Ingvar Kamprad. Ikeagrundaren har med sina söner grundat Kamprads stiftelse. Ska enligt Di har ett kapital på 2,1 miljarder kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.